Haosul economic începe să se instaleze în Catalonia. Băncile anunță că părăsesc Barcelona, fabricile se opresc din lipsă de materii prime. S&P plasează provincia sub supraveghere negativă
Sediul Sabadell din Barcelona
Sabadell, a doua cea mai mare bancă din Catalonia, a anunțat că își va muta operațiunile în afara provinciei, ca urmare a incertitudinii create de referendumul pentru independență de duminică, declarat ilegal de Guvernul de la Madrid, informează BBC News.
Sabadell, a cincea ca mărime din Spania, a anunțat că își mută domiciliul legal în Alicante. Sediul central și angajații vor rămâne în Barcelona.
Și conducerea CaixaBank, cea mai mare bancă din Catalonia și a treia din Spania, se întâlnește vineri, pentru a lua o decizie similară, anunță Reuters. Caixa reprezintă aproape jumătate din sistemul bancar catalan.
“Banca Sabadell a luat decizia relocării operațiunilor pentru a proteja interesele clienților, ale acționarilor și pe cele ale angajaților", se arată în anunțul bancii.
Instituția bancară a adăugat că vrea să opereze, în continuare, sub supravegherea Bancii Centrale Europene și a regulamentelor Autorității Bancare Europene, ceea ce ar deveni imposibil dacă provincia se va rupe de Spania.
Uniunea Europeană a anunțat că nu va recunoaște o Catalonie independentă, în consecință noul stat va trebui să reia procesul de aderare la UE, care va dura ani de zile. În același timp, pentru ca un stat să fie primit în UE este nevoie de votul tutror țărilor membre și este puțin probabil ca provincia ruptă din Spania să obțină votul Madridului.
Acțiunile Sabadell au scăzut cu 10% în prima săptămână de după referendum și ca urmare a escaladarii tensiunilor dintre autoritățile separatiste catalane și Madrid.
După interzicerea sedinței Parlamentului regional în care urma să se proclame independența Cataloniei, Madridul dă încă o lovitură provinciei și modifică legislația, pentru a veni în sprijinul companiilor care vor să părăsească regiunea. Ministrul spaniol al Economiei Luis de Guindos a declarat că legislația care prevede relocarea companiilor a fost discutată și revizuită vineri.
Fabricile VW și Nestle au probleme cu aprovizionarea
Săptămâna viitoare ar putea apărea mai multe astfel de mutări. În cazul în care Catalonia își declară independența, CaixaBank va putea să-și transfere operațiunile fără o întâlnire a acționarilor, după cum prevede statutul instituției.
Economia Cataloniei reprezintă 20% din economia Spaniei, fabricile Volkswagen și Nestle fiind cele mai puternice din regiune, precum și portul din Barcelona, care înregistrează una dintre cele mai mari creșteri a operațiunilor din Europa.
Volkswagen deja și-a oprit activitatea pentru scurt timp la linia de producție SEAT din Catalonia, după izbucnirea protestelor în Barcelona, ceea ce a afectat aprovizionarea cu componente. Cu o lipsă de materii prime se confruntă și fabrica de cafea instant Nestle din Girona.
Totodată, producătorul olandez de vopseluri Akzo Nobel, care are câteva fabrici în Catalonia, a anunțat că urmărește cu îngrijorare ce se întâmplă în provincie.
Reprezentanți ai companiei de lobby Cercle d'Economia au declarat că sunt extrem de îngrijorați de efectele declarării independenței Cataloniei și au făcut apel la liderii de la Barcelona și de la Madrid să înceapă negocierile pentru detensionarea situației.
Madridul, însă, refuză orice discuție cu separatiștii, iar Curtea Constituțională spaniolă a suspendat ședința de luni a Parlamentului regional catalan, în care ar fi urmat să se declare independența provinciei.
S&P plasează calificativul financiar al Cataloniei sub supraveghere negativă
Agenţia americană de evaluare financiară Standard&Poor's Global Ratings a plasat calificativul Cataloniei sub o supraveghere negativă, din cauza escaladării confruntării între separatiştii catalani şi Guvernul spaniol, în urma referendumului de autodeterminare interzis de duminică, relatează AFP, preluată de News.ro.
Semnalând astfel că ar putea să modifice cota (B+/B) a Cataloniei în următoarele trei luni, S&P Global Ratings a explicat într-un comunicat că există riscul ca ”această escaladare să dăuneze coordonării şi comunicării între cele două Guverne, care sunt esenţiale capacităţii Catalaniei de a-şi rambursa integral datoria la timp”.
Agenţia americană spune că ”nu exclude ca această cooperarea financiară între Guvernele regional şi central să slăbească în lunile următoare”.
Ea ar putea să scadă nota Cataloniei cu unul sau două trepe, în cazul în care relaţiile dintre Madrid şi Barcelona pun în discuţie obligaţiile Cataloniei cu privire la datoria sa pe termen scurt şi susţinerea financiară a Spaniei faţă de această regiune separatistă.
În schimb, agenţia ar putea să confirme nota, în cazul în care disensiunile politice se disipează.
Catalonia afişează o datorie publică reprezentând 35,2% din PIB-ul său (75,4 miliarde de euro la sfârşitul lui martie) şi este nevoită să recurgă cu regularitate la lichidităţi dintr-un fond special al statului spaniol.
Regiunea denunţă o repartizare inechitabilă a fondurilor publice în Spania, responsabilă de asfixia sa financiară, ceea ce Madridul contestă.
După referendumul de autodeterminare interzis de duminică, marcat de violenţe ale poliţiştilor, tonul a continuat să urce între Madrid şi Barcelona.
Galvanizaţi de scrutin, urmat de o grevă generală şi manifestaţii a sute de mii de persoane, liderii separatişti ai Cataloniei repetă că ei vor proclama independenţa în zilele următoare, în pofida avertismentului regelui Spaniei.
Curtea Constituţională spaniolă a suspendat temporar, joi, o sesiune a Parlamentului regional catalan prevăzută luni, în care urmau să fie discutate sau chiar adoptate planuri în vederea secesiunii.
Pe acelasi subiect: