Prima decizie a lui Boris Johnson, după Brexit, consternează Europa. Cum vrea să pună presiune pe UE în negocierile comerciale
Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson se pregăteşte să introducă controale vamale şi la frontieră depline pentru toate bunurile din UE care intră în Regatul Unit după Brexit.
Potrivit The Daily Telegraph, aceasta este o tentativă de a pune presiune pe blocul comunitar în negocierile comerciale.
"Plănuim controale depline pentru toate declaraţiile de import-export din UE, declaraţiile de securitate, controale privind sănătatea animală şi toate bunurile de supermarket care trec prin posturile de inspecţie de la frontieră", a declarat o sursă guvernamentală de rang înalt sub acoperirea anonimatului.
"Asta va dubla sarcina practicată la frontieră în ianuarie 2021", a adăugat sursa citată, scrie Agerpres.
The Daily Telegraph mai scrie în articolul că Bruxellesul i-a prezentat Londrei o notă de plată de 1,09 miliarde de lire sterline tocmai la momentul ieşirii din UE, în urma recalculărilor operate în baza unui PIB mai mare şi a facturilor de TVA.
Săptămâna trecută, și cotidianul The Times scria că Boris Johnson vrea să folosească ameninţarea suprataxelor vamale în negocieri comerciale cu UE, Londra vizând taxe de până 30% la brânzeturi franţuzeşti şi de 10% la automobile germane.
Potrivit ziarului, liderul britanic a discutat cu miniştrii săi săptămâna aceasta despre posibilitatea folosirii taxelor vamale ca ”pârghie” în accelerarea negocierilor comerciale.
În cadrul unei reuniuni pe tema strategiei ieşirii din Uniunea Europeană, membrii Guvernului au convenit ca eventuale taxe vamale să facă obiectul unor consultări, mai scrie ziarul britanic.
Boris Johnson urmează să-şi prezinte la începutul lui februarie planul cu privire la negocierile comericale, potrivit The Times, care citează reprezentanţi europeni de la Bruxelles.
Premierul conservator insistă în a exclude o prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit după 31 decembrie 2020. Bruxellesul consideră imposibil să se ajungă la un acord comervcial cu Londra până la sfârşitul anului.
Marea Britanie a devenit prima ţară care a părăsit Uniunea Europeană vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1.00, ora României).
Pe acelasi subiect: