Preţurile petrolului au scăzut cu peste 1%, într-o singură zi, în urma creşterii numărului de cazuri de coronavirus raportate în lume. Bursele europene, pe roșu
Burse
Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 1%, în urma sutelor de cazuri noi de coronavirus raportate în Asia, Europa şi Orientul Mijlociu, care au provocat temeri că cererea va scădea.
Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 1,7%, la 54,01 dolari pe baril, iar preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa maericană, a coborât cu 1,1%, la 49,37 dolari pe baril.
”Este încă vorba despre virus”, a declarat Bob Yawger, director pentru contracte de energie la banca Mizuho în New York, scrie News.ro.
Preţurile au crescut pentru scurt timp, după raportarea de către guvernul american a scăderii stocurilor de benzină, săptămâna trecută. Stocurile de ţiţei au urcat în schimb cu 452,000 de barili, a anunţat Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de 2 milioane de barili.
Banca Goldman Sachs a redus estimarea referitoare la creşterea cererii de petrol din acest an la 600.000 de barili pe zi, de la 1,2 milioane de barili pe zi şi a revizuit previziunea privin preţul petrolului Brent de la 63 de dolari pe baril la 60 de dolari pe baril.
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a apreciat că creşterea bruscă a numărul de cazuri de coronavirus este ”profund îngrijorătoare”, dar că virusul poate fi ţinut sub control şi nu reprezintă o pandemie. Economia Germaniei se apropie de o stagnare din cauza epidemiei, a prognozat miercuri institutul de cercetări DIW.
Piaţa aşteaptă şi o posibilă reducere mai mare a producţiei de către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, între care Rusia, în cadrul OPEC+. OPEC+ se va reuni la Viena în perioada 5-6 martie.
Bursele europene, la minimul ultimelor patru luni
Acţiunile europene au scăzu miercuri aproape de cel mai redus nivel din ultimele patru luni, pe fondul epidemiei de coronavirus care a amplificat temerile referitoare la impactul acesteia asupra creşterii economice globale, companii mari avertizând în privinţa profiturilor.
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut miercuri cu 2,6%, marcând prima serie de scăderi pe parcursul a cinci zile consemnată după luna iulie.
Cele mai afectate au fost acţiunile companiilor din sectorul călătoriilor, serviciilor financiare, chimie şi tehnologie, care au scăzut cu 3% - 4%.
Pierderile au avut loc după evoluţiile negative ale burselor din Asia şi Statele Unite, autorităţile americane avertizându-i pe americani să se pregătească pentru o posibilă răspândiee a virusului în comunităţi. Virusul a ajuns deja în Spania şi zeci de alte ţări, din Coreea de Sud până în Italia.
Indicele STOXX 600 este tranzacţionat cu 9,4% sub nmaximele record atinse săptămâna trecută. În ultimele patru şedinţe acţiunile la nivel global au pierdut circa 3.000 de miliarde de dolari din capitalizare.
Acţiunile producătorului britanic de băuturi spirtoase Diageo au scăzut cu 3% după ce a estimat un impact de până la 200 de milioane de lire sterline (260 milioane dolari) al epidemiei asupra profitului din 2020.
Titlurile companiilor concurente Remy Cointreau şi Pernod Ricard au coborât cu 4,2%, respectiv cu 2,2%.
Acţiunile grupului alimentar Danone au urcat cu 1,4%, chiar dacă acesta a redus estimările referitoare la vânzări şi marja de profit, din cauza incertitudinilor economice şi a epidemiei de coronavirus.
Titlurile grupului minier Rio Tinto au scăzut cu 1,8%, compania semnalând că epidemia poate crea condiţii dificile în următoarele şase luni.
Potrivit celor mai recente date ale firmei Refinitiv, companiile europene vor raporta un declin de, 1,2% al profiturilor în trimestrul patru, o scpdere mai acentuată decât era anticiat iniţial, ceea ce le-ar putea bloca într-o scădere a profitulurilor pe tot parcursul unui an.
Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,35%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,12%, iar indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,44%.
Pe acelasi subiect: