Pretul petrolului, in cadere libera. E la minimul ultimilor 12 ani. OPEC: Barilul a coborat sub 30 de dolari
Dupa ce miercuri a ajuns la minimul ultimilor 11 ani, astazi pretul petrolului UK Brent, de referinta in Europa, s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani. La fel si al US crude, potrivit CNN. De asemenea, actiunile europene au coborat cel mai mult din august 2015, in contextul turbulentelor de pe pietele financiare din China.
Brent a scazut dimineata cu mai mult de 5,3% la putin peste $32, iar US crude cu 5,5%, tot la 32 dolari barilul. Sunt cele mai mici cotatii din 2004 incoace, cand pretul petrolului isi revenea dupa tragicul 11 Septembrie.
Turbulentele din China, unde bursele au fost inchise pentru a doua oara saptamana aceasta, au dus si azi la aceste scaderi.
OPEC: Barilul de petrol a coborat sub 30 de dolari
Barilul de petrol de referinta in Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a fost cotat miercuri la 29,71 dolari, coborand sub pragul de 30 de dolari pentru prima data dupa 5 aprilie 2004, a anuntat organizatia, citata de EFE.
Prin aceasta depreciere, cotatia "aurului negru" din OPEC isi mentine brusca tendinta de scadere, influentata de tensiunea politica dintre cei doi parteneri ai organizatiei, Iran si Arabia Saudita, care a dat nastere la temeri legate de o crestere a preturilor.
Aceasta valoare, de 29,71 dolari, cu 4,8% mai mica fata de cotatia de marti, situeaza pretul barilului OPEC la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii februarie 2004 si reflecta tendinta generalizata de scadere initiata in urma cu 18 luni.
Oferta excesiva de petrol de pe piata si incertitudinile privind evolutia economiei mondiale, sporite de recentele scaderi de la bursele chineze, continua sa fie principalii factori care afecteaza pretul petrolului.
In acest context de exces de oferta, o serie de analisti consultati de EFE sunt de parere ca actuala criza dintre Arabia Saudita si Iran ar trebui sa degenereze intr-un conflict mult mai grav, pentru a avea un impact semnificativ asupra preturilor petrolului.
Analistii de la Nomura estimau joi dimineata ca petrolul Brent va ajunge la 30 de dolari/barilul in urmatoarele 10 zile, in timp ce UBS Group AG crede ca surplusul de pe piata va duce la un pret sub 30.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in februarie a scazut miercuri cu 2,19 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 34,23 dolari.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in februarie a scazut cu 2,0 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 33,97 dolari.
Pretul barilului de petrol, care a scazut cu peste 30% numai in 2015, a inregistrat un declin accelerat in decembrie dupa ce la ultima reuniune, OPEC, organizatie responsabila pentru o treime din petrolul mondial, a decis sa mentina actualul nivel de productie in pofida preturilor scazute. Productia de petrol a statelor membre OPEC se situeaza undeva in jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.
In ultimul sau raport World Energy Outlook, publicat in noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca cererea mondiala de petrol va creste anual cu 900.000 de barili pe zi pana in 2020, urmand ca treptat sa ajunga la 103,5 milioane barili pe zi in 2020 comparativ cu 94,5 milioane barili pe zi in 2015.
"Estimarile noastre arata ca vom asista la o crestere graduala a preturilor pana la 80 de dolari per baril in jurul anului 2020", a declarat directorul IEA, Fatih Birol.
"Ne asteptam ca investitiile in petrol sa scada in acest an cu peste 20%. Si, mai important, acest declin va continua si anul viitor. In ultimii 25 de ani nu am avut niciodata doi ani consecutivi de scadere a investitiilor si acest lucru ar putea avea implicatii asupra pietei petroliere in anii urmatorii"', a adaugat Birol.