Boris Johnson merge în Scoția, după ce premierul țării a cerut un alt referendum pentru independenţă. Și Irlanda de Nord vrea să se rupă de Regatul Unit
Scotia, Marea Britanie, referendum
Premierul britanic Boris Johnson va vizita Scoţia săptămâna aceasta pentru a pleda ca scoţienii să respingă separatismul, după ce premierul țării a cerut un alt referendum pentru independenţă, potrivit The Sun.
Duminică, Nicola Sturgeon a declarat că speră că un rezultat bun al Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) în alegerile din mai i-ar acorda mandatul de a organiza un al doilea referendum.
''Johnson urmează să viziteze Scoţia săptămâna aceasta în momentul lansării unei oferte complete pentru salvarea Regatului Unit'', notează The Sun. ''El urmează să folosească această vizită pentru a face o pledoarie ca scoţienii să respingă separatismul restrâns şi să aprecieze beneficiile de a fi în Regatul Unit'', menţionează sursa citată, potrivit Agerpres.
Partidul naţionalist scoţian (SNP) a întocmit un plan în 11 puncte privind organizarea unui al doilea referendum asupra independenţei, din care sâmbătă au fost publicate mai multe puncte. Liderul SNP Nicola Sturgeon a dezvăluit planuri de a organiza "un referendum legal" privind locul naţiunii în Regatul Unit după ce pandemia va înceta.
Sturgeon a argumentat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căreia majoritatea scoţienilor i s-au opus în 2016 în cadrul referendumului pentru Brexit, furnizează noi motive pentru a relua discuţia despre independenţă.
Scoţia a votat împotriva independenţei cu 55% într-un referendum în 2014. Dar majoritatea scoţienilor au susţinut, de asemenea, să rămână în Uniunea Europeană în următorul vot pentru Brexit din 2016, stimulând cererile naţionaliştilor scoţieni pentru un nou vot de independenţă după ce Marea Britanie în ansamblu a votat să iasă din UE.
Și locuitorii Irlandei de Nord vor independența
După Brexit, Regatul Unit se confruntă cu o criză constituţională, în condițiile în care atât în Scoția, dar și în Irlanda de Nord a crescut masiv sprijinul populației pentru convocarea unor referendumuri pe tema independenţei, potrivit unui sondaj publicat duminică de Sunday Times.
Întrebaţi despre oportunitatea organizării unui referendum privind independenţa în următorii cinci ani, 51% dintre nord-irlandezi s-au pronunţat în favoarea unui asemenea demers, 44% împotrivă şi 5% nu au răspuns, în timp ce în Scoţia, 50% susţin organizarea unui referendum, 43% se opun, iar 7% nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat de companiile YouGov, Panelbase şi Lucidtalk în cele patru naţiuni care fac parte din Regatul Unit - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - pe un eşantion de 6.000 de adulţi, în perioada 15-22 ianuarie.
În Scoţia, 49% dintre cei 1.206 de adulţi intervievaţi au declarat că doresc independenţa, faţă de 44% care s-au opus, iar 7% nu s-au pronunţat.
În Irlanda de Nord, unde au fost intervievate 2.392 de persoane, 47% dintre respondenţi s-au declarat împotriva unirii provinciei britanice cu Republica Irlanda, faţă de 42% care s-au declarat pentru, însă procentul indecişilor - de 11% - este suficient de mare pentru a pune în pericol viitorul Regatului Unit, comentează Sunday Times.
În schimb, în Ţara Galilor, 52% dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva independenţei, faţă de numai 23% în favoarea independenţei, iar 11% nu s-au pronunţat.
Iar fervoarea separatistă în Anglia este practic inexistentă: 60% sunt împotrivă, 15% pentru şi 13% nu s-au pronunţat.
Sondajul mai relevă că Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) poate câştiga majoritatea la alegerile legislative care vor avea loc în mai, ceea ce poate provoca o criză constituţională pe fondul insistenţei acestei formaţiuni de a organiza un referendum privind independenţa, scrie Sunday Times.
Pe acelasi subiect: