Povestea oamenilor obisnuiti cu razboiul. Cum traiesc sud-coreenii sub permanenta amenintare venita de la vecinii din nord
Dupa ce Coreea de Nord a anuntat sambata ca este in "stare de razboi" cu Coreea de Sud si ca va negocia orice problema intercoreeana pe baza acesteia, locuitorii Seulului nu par sa fie afectati de amenintarile lui Kim Jong-un, scrie Mediafax.
Declaratiile de razboi venite din partea nord-coreenilor nu ii sperie prea tare pe locuitorii din Seul, care isi vad linistiti de viata cotidiana, marturisind ca ”amenintarea venita din Coreea de Nord” a devenit un lucru ”obisnuit”.
Iarna isi pierde din puteri iar primavara isi face loc in capitala Coreei de Sud, unde locuitorii isi vad linistiti de viata, chiar daca iderul nord-coreean Kim Jong-un a lansat o amenintare de razboi, noteaza CNN.
In a doua cea mai mare mare metropola a lumii nimeni nu da semne de agitatie, panica sau anxietate, in contextul in care vecinii din nord par decisi sa reia un conflict armat vechi de peste cinci decenii.
Pe masura ce antrenamentele militare comune dintre Statele Unite si Coreea de Sud se desfasoara, locuitorii capitalei asiatice sustin ca pericolul unui eventual razboi devastator, fie el nuclear, a devenit un lucru extrem de normal.
”Suntem cu un razboi deja incheiat. Nu ne mai gandim la aceste amenintari, le luam asa cum sunt”, sustine un jurnalist din Seul citat de corespondentul CNN.
In cazul unui conflict armat Seulul ar fi principala tinta pe care Phenianul ar dori sa o loveasca. Aflat la o distanta de 48 de kilometri, Seulul ar fi probabil invadat de rachete si artilerie grea in doar cateva minute, in conditiile in care Coreea de Nord poate fi considerata momentan una dintre cele mai bine dotate tari din punct de vedere al armamentului.
Un locuitor din Seul sustine ca de fapt vecinii din nord nu isi doresc razboi, iar tacticile folosite de Kim Jong-un urmaresc de fapt atingerea unui alt scop.
”Noi stim ca cei din Coreea de Nord nu isi doresc un razboi. Ei vor doar bani si mancare”, spune un sud-coreean, adaugand ca Pheninanul a incercat toate tacticile de intimidare precum rachetele, amenintarle cu razboi nuclear sau intimidarea cu armata sa imensa.
Gandul de razboi sau conflict armat nu le trece prea des prin minte celor din Seul, mai ales ca in ultimii ani amenintari au tot existat. Starea de tensiune nu reuseste sa isi mai faca loc in traiul cotidian, astfel incat, noteaza sursa citata, sud-coreenii au trecut pur si simplu peste teama de o invazie condusa de Kim Jong-un.
Pe acelasi subiect: