Planul de salvare al zonei euro are o problema: "statele mici" nu vor sa dea 50 de mld. euro la FMI pentru a mentine moneda unica
Statele din afara blocului euro care au decis sa adere la pactul interguvernamental pentru o guvernanta fiscal-bugetara mai responsabila se arata reticente in ceea ce priveste contributiile pe care ar trebui sa le achite la Fondul Monetar International (FMI), scrie Gandul.
Cele circa 50 de miliarde de euro, cu care statele din afara zonei euro ar trebui sa contribuie la noul plan de salvare, ar putea bloca rezervele valutare nationale, se teme guvernatorul Cehiei, in timp ce autoritatile bulgare au declarat ferm ca nu vor participa "la finantarea unor programe care sprijina statele indisciplinate".
Potrivit acordului convenit de liderii europeni in cadrul celui mai recent summit de la Bruxelles, Mecanismul European pentru Stabilitate (MES) ar urma sa reuneasca resursele tuturor fondurilor de intrajutorare existente in prezent. Mai mult, el ar urma sa fie marit cu 200 de miliarde de euro, 150 de miliarde de la statele din blocul euro si 50 de miliarde de la statele din afara zonei euro, cu exceptia statelor care au in derulare in acest moment un acord cu Fondul, dupa cum au explicat oficialii europeni.
Astfel, Romania, Ungaria si Letonia nu vor contribui. Mai mult, nici statele din blocul euro care au primit pachete de salvare financiara de la FMI si CE, precum Grecia, Irlanda si Potugalia, nu se afla pe lista contribuitorilor la Fond.
Banii ar trebui sa ajunga la MES via FMI, insa statele non-euro care beneficiaza in prezent de imprumuturi de la FMI nu vor contribui la sporirea arsenalului financiar al MES, mecanism care va deservi doar statele din zona euro. Printre statele care nu acorduri in derulare cu FMI se numara si Cehia sau Bulgaria, dar si Suedia, Polonia, Marea Britanie si Danemarca.
Pe acelasi subiect: