"Un enorm furt bancar, de tip nou": 45 milioane dolari, in cateva ore, in 26 de tari. Reteaua avea ramificatii inclusiv in Romania
Nu aveau pistoale si masti, ci operau din fata computerului, utilizand Internetul. Procurorii americani au descoperit o retea de pirati informatici, care, cu ajutorul unor carduri clonate, a reusit sa fure 45 de milioane de dolari din 26 de tari. A fost un "enorm jaf bancar, de un tip nou", spun autoritatile. Reteaua avea ramnificatii inclusiv in Romania, insa nu stim inca daca din randul faptasilor sau pagubitilor.
Afacerea a fost dezvaluita de procuratura din New York, care a inculpat opt persoane, probabil "capii". Insa reteaua de piraterie informatica era mult mai mare, fiind afectate 26 de tari, inclusiv Romania. Procurorii americani n-au furnizat detalii in privinta operatiunilor din strainatate. Dar au multumit "pentru cooperare" si autoritatilor de la noi.
"Multe din aceste cazuri pornesc din Europa de est, Rusia, Romania, Ucraina", a spus Shawn Henry, fost director adjunct FBI.
Cel putin doua "lovituri" au dat escrocii utilizand computere si internet-ul: in decembrie 2012 si in februarie.
"Stiau precis ce si cand sa faca, au fost instruiti sa pirateze cat mai multe carduri posibil. Odata ce au procurat pin-urile, au devenit o celula infractionala", a declarat Loretta Linch, procuratura New York.
Hackerii au penetrat sistemul informatic al unor grupuri bancare cu sedii in emiratele din golf, dar cu sucursale in toata lumea. Si au piratat numerele de inregistrare si pinurile unor carduri folosite doar pentru plati - care nu sunt legate de conturile bancare ale titularilor. Apoi au "clonat" aceste carduri "prepay" si, inarmati cu pin-urile respective, au retras banii.
Furturile s-au petrecut doar in cateva ore la zeci de bancomate din Manhattan - a subliniat biroul procuraturii.
"Foloseau softuri "otravite", pentru a intra in sisteme informatice, programe "spion"... Uneori dureaza intre 2 si 18 luni pentru realizarea acestor programe foarte sofisticate. Este un nivel extraordinar de piraterie informatica", Loretta Linch, procuratura New York
Banii furati erau apoi rapid "spalati" intr-un cont bancar din Florida, iar hotii isi rasplateau "munca" achizitionand masini si ceasuri scumpe sau alte obiecte de mare lux.