Economia Germaniei a incetinit in T1. PIB al Frantei, cea mai rapida crestere din ultimii doi ani
Cresterea economiei Germaniei a incetinit la 0,3% in trimestrul I din 2015, de la 0,7% in precedentele trei luni, a anuntat Oficiul Federal de Statistica (Destatis), transmit AP si Reuters. Economistii se asteptau la un avans de 0,5%.
Consumul public si privat, investitiile in echipamente si in sectorul constructiilor au stimulat cresterea celei mai mari economii europene in primul trimestru din 2015, desi importurile au depasit exporturile, a anuntat Destatis, potrivit Agerpres.
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a inregistrat o expansiune de 1,1% in perioada ianuarie-martie 2015, sub estimarile analistilor, de 1,2%.
Luna trecuta, Guvernul de la Berlin a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2015 si 2016, dar a avertizat ca tara nu-si poate permite o relaxare a politicilor economice. Astfel, PIB-ul Germaniei ar urma sa inregistreze o crestere de 1,8% in 2015 si 2016, fata de prognoza precedenta, ce indica un avans de 1,5% anul acesta si de 1,6% anul viitor.
Numarul angajatilor va ajunge anul viitor la nivelul record de 43,1 milioane, iar salariile vor creste.
Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an. In 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depasind estimarile Destatis.
La randul ei, economia Frantei a inregistrat o crestere de 0,6% in T1 din 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, datorita deprecierii euro si a declinului pretului titeiului, a anuntat Institutul National de Statistica din Franta (Insee), potrivit Bloomberg si Reuters.
Consumul intern a urcat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, dupa un avans de doar 0,1% in precedentele trei luni. Investitiile au scazut cu 0,2%, dupa un declin de 0,4% in ultimele trei luni din 2014, arata Insee. In perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu primul trimestru din 2014, a doua economie europeana a inregistrat un avans de 0,7%.
UE si FMI se asteapta la o crestere a PIB-ului Frantei de 1% anul acesta, dupa un avans de doar 0,2% anul trecut.
"Voi face totul pentru o crestere cat mai ridicata a economiei in 2015 si 2016 astfel incat sa avem un avans de peste 1%. Daca avem mai multa crestere, vom avea un somaj mai scazut", a afirmat presedintele Frantei.