Perchezitii la casa de avocatura Mossack Fonseca din Peru, in scandalul Panama Papers
Mossack Fonseca
Autoritatile fiscale din Peru au perchezitionat luni sediul filialei casei de avocatura Mossack Fonseca din capitala peruana, in urma scandalului mondial declansat de 'Panama Papers', pentru a confisca documente de interes pentru ancheta care vizeaza vastul sistem de evaziune fiscala dezvaluit, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
“Acest demers are scopul de a confisca documente contabile si fiscale. Vom verifica documentatia fizica si informatica pentru a ne ajuta in ancheta”, a explicat presei reprezentantul Administratiei nationale a impozitelor (SUNAT), Percy Diaz.
Anchetatorii au sosit la birourile casei Mossack Fonseca, situate in cartierul San Isidro din Lima, chiar in fata Ambasadei Panama, cu mai multe vehicule pentru a transporta documentele confiscate.
SUNAT a constituit saptamana trecuta o echipa speciala pentru aceasta ancheta, cu scopul de a “determina existenta unor posibile cazuri de evaziune si de frauda fiscala”, a explicat ea intr-un comunicat.
“Vom colabora cu autoritatile”, a declarat presei reprezentanta legala a cabinetului Mossack Fonseca in Peru, Monica de Ycaza Clerc, prezenta in cursul perchezitiei.
Mai multe personalitati si intreprinderi din Peru au fost implicate in vastul scandal declansat de 'Panama Papers' in urma scurgerii masive de documente difuzate in 3 aprilie de 100 de ziare in intreaga lume.
Printre acestea, doi importanti donatori ai campaniei prezidentiale ale candidatei dreptei Keiko Fujimori, clasata duminica detasat pe primul loc al scrutinului, sunt citati in aceste documente.
Pe plan mondial, 'Panama Papers' au dezvaluit averi din paradisurile fiscale ale circa 140 de responsabili politici si alte celebritati.
Prin cele circa 11,5 milioane de documente provenite din cabinetul Mossack Fonseca apar nume din anturajul presedintelui rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad, fotbalistilor Lionel Messi si Michel Platini, cineastului Pedro Almodovar s.a.
Mai multe despre:
#Panama Papers#off-shore