Pentru prima data, Franta a devenit principala destinatie a plasamentelor Bancii Rusiei, devansand SUA
Franta a depasit in 2013 pentru prima oara Statele Unite ca principala destinatie a plasamentelor bancii centrale a Rusiei. Situatia scoate in evidenta problema cu care se confrunta Europa in stabilirea sanctiunilor impotriva Moscovei, din cauza situatiei din Ucraina, transmite Bloomberg.
Ponderea activelor franceze, formate din obligatiuni guvernamentale si depozite, in rezervele Bancii Rusiei a atins 32% din total, la 30 iunie, fiind cu 4 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul precedent, potrivit datelor publicate joi de banca centrala de la Moscova.
Investitiile institutiei in active americane s-au redus in aceeasi perioada de la 33,8% la 29,7% din total, in timp ce ponderea activelor germane a scazut la 19,3%. Detinerile de active britanice si japoneze au crescut.
Portofoliul de active americane ale Bancii Rusiei au coborat pentru prima oara pe locul al doilea, in urma unui declin inceput in 2006.
Presedintele rus Vladimir Putin, care a criticat dominatia dolarului american si a sustinut investitiile rusesti in euro in timpul crizei datoriilor, se confrunta cu sanctiuni occidentale, din cauza anexarii Crimeei.
"Geopolitica este pe agenda acum. Au aparut informatii ca Rusia ar putea sa renunte la titlurile americane de Trezorerie din cauza sanctiunilor, dar scaderea de anul trecut a detinerilor de active americane in mod clar nu a avut legatura cu geopolitica", a declarat Vladimir Miklasevski, analist la Danske Bank in Helsinki.
Reprezentantii Bancii Rusiei au refuzat sa comenteze despre activele detinute, in afara datelor publicate.
Detinerile bancilor centrale de titluri ale Trezoreriei SUA la Rezerva Federala (Fed) au inregistrat in saptamana incheiata pe 12 martie un declin record, de 104 miliarde de dolari, la 2.860 miliarde de dolari, provocand zvonuri ca Rusia si-a transferat activele din cauza avertismentelor Occidentului de impunere a unor sanctiuni.
In decembrie, Rusia pastra la Fed titluri de Trezorerie in valoare de 138,6 miliarde de dolari, pe locul noua in lume, dupa marimea acestora.
Potrivit datelor Bloomberg, Rusia are in portofoliu 1% din titlurile de Trezorerie americane in valoare de 12.300 de miliarde de dolari aflate in circulatie.
Rezervele valutare ale Rusiei sunt pe locul cinci in lume, dupa cele ale Chinei, Japoniei, Arabiei Saudite si Elvetiei.
Statele Unite si Uniunea Europeana considera ca referendumul organizat pe 16 martie in Crimeea, care a dus la anexarea acesteia la Rusia, este ilegal, au impus sanctiuni impotriva acestui stat si au avertizat ca vor lua noi masuri punitive.