Parlamentul scotian voteaza impotriva iesirii Marii Britanii din UE. Theresa May pare putin dispusa sa ia in considerare pozitia Edinburghului
Scotia, Marea Britanie, referendum
Parlamentul scotian isi exprima, marti, in mod oficial opozitia fata de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE), votand simbolic impotriva proiectului de lege guvernamental menit sa o autorizeze pe Theresa May sa lanseze negocierile pentru iesirea din UE, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Chiar daca acest vot nu va avea influenta asupra Londrei, Curtea Suprema stipuland ca parlamentele regionale nu trebuie sa fie consultate, el este prezentat in Parlamentul National Scotian (SNP) ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria de 18 ani a parlamentelor regionale.
“Aceste este unul dintre voturile cele mai semnificative din istoria parlamentului scotian dupa dreptul” acordat parlamentelor regionale, a declarat premierul scotian Nicola Sturgeon.
“Acest vot este mai mult decat unul simbolic. Acesta este un test-cheie pentru a sti daca vocea Scotiei este ascultata si daca doleantele noastre pot fi luate in considerare in cadrul procesului britanic” de iesire din UE, a adaugat presedinta SNP.
Partidul Laburist Scotian, care are 24 de reprezentanti in parlamentul regional, si-a exprimat la randul sau opozitia fata de proiectul de lege guvernamental, aducand astfel suficiente voturi SNP - care are 63 de reprezentanti din 129 - pentru a asigura ca votul va fi aprobat marti la Holyrood, sediul parlamentului scotian.
Cu toate acestea, Kezia Dudgale, aflata in fruntea Partidului Laburist scotian i-a cerut Nicolei Sturgeon sa inceteze sa se foloseasca de Brexit pentru a agita amenintarea unui noi referendum privind independenta scotiana.
In timpul referendumului cu privire la independenta scotiana in 2014, Edinbourghului i s-a promis ca va fi considerat un 'partener egal' al Londrei in cadrul Regatului Unit in cazul in care regiunea va respinge scindarea, ceea ce ea a si facut, cu 55% din voturi.
Cu 20 de luni mai tarziu, Scotia a votat in proportie de 62% pentru a ramane in UE, insa vocea sa nu a fost auzita la scara tarii care a votat 52% in favoarea Brexitului.
Irlanda de Nord a votat si ea in majoritate pentru mentinerea in UE, in timp ce Tara Galilor s-a raliat pozitiei Angliei, favorabila iesirii din UE.
Parlamentul scotian incearca acum sa-si faca auzita vocea, chiar daca guvernul Theresei May pare putin dispus sa o auda.
“Guvernul Marii Britanii va continua sa-si respecte angajamentul fata de guvernul scotian si scotieni, in timp ce ne pregatim sa parasim UE pentru a obtine un acord mai bun pentru Scotia si pentru tara”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului condus de May.
Pe acelasi subiect: