Parlamentul de la Londra acuza Marea Britanie si UE ca au intrat ca "somnambulii" in criza din Ucraina: o "interpretare eronata catastrofala" a semnalelor date de Kremlin
Marea Britanie si Uniunea Europeana au fost acuzate de o "interpretare eronata catastrofala" a semnalelor date de Kremlin inainte de criza din Ucraina, de catre o comisie a Camerei Lorzilor, care apreciaza vineri ca Europa a intrat ca o "somnambula" in aceasta criza, relateaza BBC News online.
UE nu si-a dat seama de ostilitatea adanca a rusilor fata planurile sale de a se apropia de Ucraina, scrie in raportul Comisiei, transmite Mediafax.
Criticile extrem de dure apar in contextul in care presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au vorbit despre criza, intr-o conferinta de presa comuna pe care au sustinut-o la Paris.
Premierul britanic David Cameron a incercat sa minimizeze impactul acuzatiilor, afirmand ca vina pentru ceea ce se intampla in Ucraina "revine absolut egal (presedintelui rus) Vladimir Putin si Rusiei".
Prost echipate
Comisia critica Marea Britanie pentru ca nu a fost "suficient de activa sau vizibila" in abordarea situatiei din Ucraina. Lorzii condamna totodata reducerile de la Foreign Office, care au condus, in opinia lor, la diminuarea numarului de experti rusi de la minister si la acordarea unei importante reduse analizelor.
Tendinte similare in cadrul ministerelor statelor membre UE le-au lasat prost echipate in a formula un "raspuns autorizat" fata de criza, se arata in raport.
Relatia UE cu Moscova s-a bazat pe "premiza optimista" potrivit careia Rusia era pe cale sa devina o tara democratica, se subliniaza in document. Rezultatul, apreciaza lorzii, a fost un esec in evaluarea profunzimii ostilitatii rusesti fata de deschiderea, in 2013, de catre Bruxelles, a negocierilor in vederea incheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.
Cameron a respins, de asemenea, acuzatiile potrivit carora Marea Britanie a intrat ca o "somnambula" in criza din Ucraina.
"Ceea ce este necesar sa facem acum este sa le transmitem cel mai puternic mesaj posibil lui Putin si Rusiei ca ceea ce s-a intamplat este inacceptabil". "Aceste armistitii trebuie sa dureze, iar daca nu, vor exista si mai multe consecinte, si mai multe sanctiuni, si mai multe masuri", a adaugat el.
Concomitent, Merkel si Hollande au indemnat la implementarea intelegerilor de la Minsk si la respectarea armistitiul dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi.
"Am continuat sa discut, cu cancelarul (german), de la intelegerile (din septembrie 2014) de la Minsk, si suntem mai convinsi ca niciodata ca ele trebuie sa fie aplicate - toate intelegerile, nimic altceva decat intelegerile", a declarat Hollande.
Merkel a apreciat ca UE "poate ridica problema sanctiunilor" daca este nevoie.
Raportul a fost dat publicitatii dupa ce ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a avertizat ca Putin reprezinta un "pericol real si prezent" pentru cele trei state baltice.
El a facut aceste declaratii dupa ce avioane britanice de vanatoare au interceptat, miercuri, doua bombardiere rusesti de tip Tu-95 in largul coastelor Angliei si le-au escorat in afara zonei britanice de interes. Pe de alta parte, bombardamente au fost raportate in mai multe zone din estul Ucrainei, joi, inclusiv in zona fiefului insurgentilor prorusi Donetk.
Criza ucraineana a inceput in noiembrie 2013, dupa ce Guvernul de atunci al presedintelui prorus Viktor Ianukovici a abandonat acordul cu UE in favoarea Rusiei, declansand proteste in masa care au condus la indepartarea sa de la putere. Violentele au continuat in Ucraina, iar Peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia, care este acuzata de ca Occident ca este implicata alaturi de separatistii prorusi - prin furnizarea de armament si oameni - in confruntarile armate cu fortele ucrainene din estul tarii
Presedintele Comisiei, lordul Tugendhat a declarat ca "lipsa unei capacitati analitice robuste, atat din partea Marea Britanii, cat si a UE, a condus practic la o interpretare eronata catastrofala a semnalelor dinaintea crizei".
Marea Britanie avea o responsabilitate speciala fata de Ucraina, cu atat mai mult cu cat este unul dintre cei patru semnatari ai Memorandumului de la Budapesta din 1994, care garanteaza respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei, se subliniaza in raport, care constata ca nici Londra si nici Bruxellesul nu au avut un raspuns strategic, pe termen lung, fata de actiunile Moscovei.
Fostul ambasador britanic in Rusia Sir Andrew Wood a declarat, pe de alta parte, ca este de acord cu evaluarile raportului, catalogand situatia drept un "moment periculos" si avertizand ca frustarile Rusiei s-ar putea revarsa in alte directii, ca de exemplu catre o intensificare a presiunii asupra statelor baltice.