Paradoxul bogatiei: rezervele valutare record ale Chinei au devenit o povara pentru economie. Costurile pastrarii acestora vor depasi castigurile pe care le aduc
Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o "povara mare" pentru autoritatile de la Beijing , intrucat cresterea puternica a acestora ar putea alimenta inflatia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang, citat de Reuters.
Seful executivului de la Beijing s-a angajat sa reduca surplusul comercial al Chinei, care alimenteaza rezervele valutare.
Rezervele de valuta ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari in primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record.
Banca centrala de la Beijing s-a angajat sa mentina rezervele valutare la un nivel rezonabil, in parte prin reducerea interventiilor asupra cursului valutar.
"Sincer vorbind, rezervele de moneda straina au devenit o povara mare pentru noi, deoarece astfel de rezerve se transmit in baza monetara, ceea ce ar putea afecta inflatia. Din perspectiva Chinei, mecanismele de control macroeconomic s-ar putea confrunta cu presiuni imense in cazul in care comertul pe ansamblu este dezechilibrat", a afirmat Li in timpul unei vizite in China, potrivit Phoenix New Media.
China va lua masuri pentru scaderea surplusului comercial cu restul lumii, inclusiv Kenya, a spus Li.
Interventiile masive ale bancii centrale a Chinei pe piata valutara pentru limitarea cursului monedei nationale, prin vanzarea de yuani si cumpararea de valuta, sunt echivalente cu crearea de masa monetara si pot alimenta inflatia daca banca centrala nu sterilizeaza excesul de lichiditate din sistemul financiar.
Banca centrala este suspectata de investitori ca a cauzat deprecierea yuanului in ultimele saptamani pentru a pedepsi speculatorii care au mizat pe aprecierea constanta a monedei Chinei pe parcursul unei perioade mai lungi.
Viceguvernatorul Bancii Chinei, Yi Gang, a declarat in noiembrie ca dupa ce rezervele valutare vor depasi un anumit nivel, costurile pastrarii acestora vor depasi castigurile pe care le aduc.
Inflatia s-a mentinut constanta in ultimele luni, in contextul unei incetiniri a economiei, dar analistii semnaleaza existenta unor presiuni pe termen lung ca urmare a deciziilor statului de a lasa mai libere preturile la utilitati si materii prime.
Mai multe despre:
#China#rezerve valutare
Pe acelasi subiect: