Pandemia riscă să lase omenirea fără zahăr. India, cel mai mare producător mondial, nu are cu cine să recolteze trestia, din cauza exploziei îmbolnăvirilor de COVID-19
Trestie de zahar
India se confruntă cu posibile întârzieri în strângerea recoltei sale importante de trestie de zahăr, ceea ce ar pune în pericol aprovizionarea pieţei mondiale, având în vedere că numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus creşte exploziv, transmite Reuters.
Recoltatul trestiei de zahăr în India începe în octombrie, când alţi mari producători îşi reduc activitatea. Însă sectorul zahărului din India se bazează pe muncitorii migranţi care călătoresc în toată ţara pentru a tăia trestia de zahăr.
Dar, în condiţiile în care India are deja 3,7 milioane de cazuri de infecţie cu coronavirus, al treilea cel mai ridicat număr din întreaga lume, există îngrijorări că recoltatul trestiei de zahăr ar putea declanşa un nou val de infecţii.
O eventuală întârziere a recoltatului trestiei ar însemna că fabricile din India ar scoate pe piaţă cantităţi mai mici de zahăr, tocmai într-un moment în care producţia de zahăr a Braziliei se reduce, iar Thailanda, un alt mare producător mondial, se confruntă cu cea mai mică recoltă din ultimii 10 ani, ceea ce ar reduce cantitatea de zahăr disponibilă pe piaţa mondială.
"Ne aşteptăm la unele întârzieri la începutul sezonului. Multe vor depinde de oferta de muncă disponibilă la nivel local şi de ritmul răspândirii coronavirusului în octombrie. De teama infecţiei, unii muncitori ar putea să accepte oferte de lucru mai slab plătite, dar mai aproape de locul lor de reşedinţă", spune B.B. Thombare, preşedintele West Indian Sugar Mills Association (WISMA), potrivit Agerpres.
Potrivit cifrelor oficiale, India produce anual 370 milioane de tone de trestie de zahăr, a doua cea mai mare cantitate după Brazilia. Însă mecanizarea este responsabilă pentru doar 5% din recoltarea trestiei într-o ţară care numără aproape 50 de milioane de fermieri care cultivă trestie de zahăr şi 700 de fabrici de procesare.
În comparaţie, industria zahărului din Brazilia este mecanizată în proporţie de 100% iar fermele sunt mai mari, ceea ce înseamnă că fabricile de procesare îşi pot recupera mai uşor investiţiile. Gradul mai mare de mecanizare a ajutat Brazilia să facă faţă pandemiei şi să continue recoltarea trestiei de zahăr, care a început în aprilie.
În India, recoltarea trestiei de zahăr se face manual în ferme de dimensiuni reduse. Aceşti fermieri nu au capitalul necesar pentru a cumpăra un utilaj care costă aproximativ 200.000 de dolari.
Pe acelasi subiect: