Pactul sprijinit de BM care ar putea aduce la "viata" Marea Moarta si ar schimba conditiile de trai din cel putin trei tari
Un acord sprijinit de Banca Mondiala intre Israel, Iordania si Autoritatea Palestiniana are ca scop salvarea Marii Moarte. Deocamdata insa, lucrurile se misca destul de greu.
Canalul dintre Marea Rosie si Marea Moarta a aprins imaginatia multora de-a lungul ultimelor decenii, facand parte dintre acele mega-proiecte ingineresti despre care inca nu se stie cand vor vedea lumina zilei.
Pana una alta, Marea Moarta se evapora, din cauza ca volumul de apa provenita din raul Iordan, afluentul sau, e tot mai mic, noteaza Time Magazine. Problema se rasfrange si in perimetrul din jurul raului, in Iordania, unul dintre cele mai uscate locuri de pe pamant, care acum a primit si zeci de mii de refugiati din Irak si Siria. Pur si simplu, in acele locuri apa nu mai este de ajuns.
Presati sa gaseasca o solutie, specialistii s-au gandit ca cel mai usor ar fi sa lase gravitatia sa isi faca treaba. Marea Moarta este cel mai jos loc de pe Pamant si se afla la numai 193 de kilometri de Marea Rosie. Construirea unui canal intre cele doua s-ar putea deci dovedi inspirata, precum si eventualitatea ridicarii unei centrale hidroelectrice, alimentata de apa revarsata. O fabrica de desalinizare era si ea luata in calcul, pentru a face ca apa sa devina potabila. Cel putin acestea erau planurile pana in 2011, cand Banca Mondiala a facut niste calcule din care a reiesit ca efortul era mai mare decat beneficiile aduse.
Discutiile au fost reluate saptamana aceasta la sediul Bancii, in Washington, dar noul plan a suferit intre timp modificari importante. Fabrica pentru desalinizare va fi construita aproape de Marea Rosie, langa portul iordanian Aqaba. De asemenea, constructia se va realiza la o scara mult mai mica – nu mai e vorba de doua miliarde de metri cubi de apa, asa cum se dorea la inceput, ci de numai o zecime din aceasta cantitate. O parte din apa rezultata se va duce catre Israel, iar restul in Iordania si Palestina. Raman totodata de pus la punct detaliile cu privire la protectia mediului, iar activistii au inceput deja sa isi faca auzite vocile in aceasta directie. Acestia sustin ca Marea Moarta are un ecosistem mult prea fragil si ca o schimbare asupra chimiei din adancuri va "strica estetica marii si ii va altera proprietatile terapeutice".
Si sa nu uitam de partile politice implicate si de toata birocratia care precede un proiect de asemenea anvergura. Daca va fi insa finalizat, milioane de oameni ar putea beneficia de pe urma sa si calitatea vietii din cel putin trei tari se va imbunatati semnificativ, scrie Time.