OMV se așteaptă la cel mai lent ritm de creștere a cererii de țiței din ultimii ani, din cauza încetinirii economice
OMV
Cererea globală de ţiţei va înregistra în 2019 unul din cele mai lente ritmuri de creştere din ultimii ani, din cauza încetinirii economiei mondiale, a afirmat luni directorul general al OMV AG, Rainer Seele.
Apatia de pe pieţele energetice va stimula procesul de fuziuni şi achiziţii (M&A) în industrie, a previzionat şeful grupului energetic austriac.
"Există semnale de pe pieţele noastre de consum că industria noastră ar trebui să se pregătească pentru un ritm mai lent de creştere a economiei mondiale, ceea ce se va translata în zile mai dificile", a avertizat Rainer Seele.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului s-a tranzacţionat în ultimele săptămâni la aproximativ 60 de dolari, în scădere faţă de nivelul de vârf din 2019, de 75 de dolari, după ce avansul economic mai lent a eclipsat livrările mai reduse din ţările afectate de sancţiuni internaţionale - Iran şi Venezuela.
Seele se aşteaptă la o scădere a cererii global de ţiţei sub un milion de barili (bpd) anul acesta, pentru prima dată după mulţi ani. Şi tendinţa va continua în 2020", a apreciat şeful OMV.
Acesta a explicat că preţurile mai reduse vor ajuta la reechilibrarea pieţei deoarece îi vor determina e producătorii care au costuri mai ridicate, inclusiv firmele din SUA care exploatează şisturile bituminoase, să-şi ajusteze planurile. "Există previziuni că producţia de ţiţei a SUA s-ar putea înjumătăţi curând", a declarat Steele.
Între timp, preţurile activelor energetice vor scădea, a estimat şeful OMV.
"Industria ar trebui să se pregătească pentru consolidare. Piaţa de fuziuni şi achiziţii s-ar putea relansa deoarece activele vor avea preţuri mai rezonabile", a afirmat Steele, dând asigurări că OMV ia acum o pauză pe segmentul M&A.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).
Pe acelasi subiect: