OMV a semnat un acord de concesiune în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu Abu Dhabi National Oil Company
Petrol
Emiratul încearcă să obţină acces la tehnologie şi finanţare pentru a-şi asigura cumpărători pentru ţiţeiul său.
Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a anunţat semnarea unui acord pe o durată de 40 de ani cu OMV AG, prin care grupul energetic austriac obţine o participaţie de 20% în concesiunile offshore SARB şi Umm Lulu din Abu Dhabi, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
ADNOC, care generează aproape întreaga cantitate de petrol a Emiratelor Arabe Unite, acordă noi concesiuni investitorilor străini, într-o încercare de a obţine acces la tehnologie şi finanţare şi pentru a-şi asigura cumpărători pentru ţiţeiul său.
OMV a contribuit cu o taxă de a participare de 5,5 miliarde de dirhami (1,5 miliarde de dolari) pentru a intra în concesiune, iar ADNOC va păstra o participaţie de 60% în concesiunile offshore.
Compania austriacă lucrează cu Abu Dhabi National Oil Company şi la alte proiecte, inclusiv la expertiza zăcământului de gaze Shuweihat, a precizat ADNOC.
"Expansiunea economiei globale şi majorarea cererii de ţiţei, produse rafinate şi petrochimice ne-a furnizat noi oportunităţi de a crea valoare pe segmentele de upstream şi downstream", a afirmat directorul general al ADNOC, Sultan Al-Jaber.
ADNOC a semnat contracte pentru participaţii în concesiuni offshore şi cu alte firme: Oil and Natural Gas Corp (India), Inpex (Japonia), Cepsa (Spania), Eni (Italia) şi CNPC (China).
Adjunctul şefului OMV, Johann Pleininger, a declarat că achiziţia reprezintă un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului strategic de dublare a rezervelor şi va majora volumul rezervelor OMV cu aproximativ 450 de milioane de barili.
În 2017, OMV şi ADNOC au fost de acord să evalueze oportunităţile lor comune, inclusiv în domeniul rafinării şi al cooperării tehnologice.
Grupul energetic austriac vrea să-şi extindă prezenţa în Orientul Mijlociu pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia, iar luna trecută a anunţat că are un buget de 10 miliarde euro pentru fuziuni şi achiziţii până în 2025, iar o parte din investiţii ar putea fi făcute în Abu Dhabi.
OMV, companie la care al doilea mare acţionar, după statul austriac, este fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, va deveni a doua companie care are legături cu Abu Dhabi ce va câştiga o concesiune în acest emirat după compania petrolieră spaniolă Cia Espanolade Petroleos SA, deţinută în întregime de Mubadala.
Una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, OMV, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa de Valori Londra.
Pe acelasi subiect: