Oficialii din Rusia nu mai au voie sa detina conturi bancare in strainatate
Oficialii de rang inalt din Rusia, intre care parlamentarii, judecatorii si sefii companiilor de stat, precum si sotiile si copiii minori ai acestora nu mai au voie sa detina conturi bancare sau instrumente financiare in strainatate, relateaza RIA Novosti.
Legea, initiata de Kremlin pentru a "nationaliza elita" si a combate coruptia, prevedea initial interzicerea oricaror active in strainatate, dar ulterior a fost modificata astfel incat sa permita detinerea de proprietati imobiliare in afara Rusiei, potrivit Mediafax. Reglementarea a intrat in vigoare la inceputul lunii mai, dar oficialii au avut la dispozitie trei luni sa scape de activele respective sau sa demisioneze.
Singura pedeapsa in cazul incalcarii acestei legi este ca oficialii respectivi isi pierd posturile. "Numai parlamentarii si oficialii retardati vor fi impiedicati de aceasta lege", a scris Dmitri Gudkov, membru in Camera inferioara a Parlamentului, pe blogul sau personal.
Gudkov, membru al partidului de stanga Rusia Dreapta, a mentionat pe blog mai multe cai de a ocoli interdictia, cum ar fi prin intermediul unor fonduri sau companii-paravan offshore, sau prin inregistrarea detinerilor pe numele unor rude mai indepartate.
Legea se aplica parlamentarilor, membrilor Guvernului, guvernatorilor regiunilor, primarilor, procurorului general si presedintelui tarii si sefilor companiilor de stat. Mai multi senatori din Camera superioara a Parlamentului (Consiliul Federatiei) au preferat sa demisioneze. Serviciul de presa al Camerei inferioare (Duma) a anuntat insa ca niciun deputat nu a demisionat din acest motiv.
Potrivit unor informatii anterioare, noua din 166 de senatori, intre care Nikolai Olsanski, care figureaza in topul Forbes al celor mai bogati rusi, si circa 15 din 450 de deputati au scapat de activele din strainatate.
Miliardarul Roman Abramovici a demisionat din Parlamentul regiunii Ciukotka, iar Anatoli Ciubais, seful companiei de nanotehnologie Rusnano, detinuta de stat, si-a transferat toti banii din strainatate intr-o banca din Rusia.
Oficialii si parlamentarii rusi sunt obligati prin lege sa isi declare averile, dar nu si provenienta lor, fapt considerat drept un mare minus, de catre activistii anti-coruptie.
Rusia se afla pe locul 133 din 174 de tari in indicele privind perceptia coruptiei, calculat de Transparency International.
Mai multe despre:
#Rusia#conturi bancare
Pe acelasi subiect: