Oferta mare de petrol fereste pietele de socuri ca cel din 2008, cauzat de tensiunile geopolitice. Productia de titei a SUA, cea mai mare din ultimii 27 de ani
Violentele din Irak, Libia, Ucraina si Fasia Gaza si cresterea economica la nivel mondial ar fi trebuit sa duca la aprecierea cotatiilor petrolului, asa cum s-a intamplat in 2008 din cauza tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului, dar cu toate acestea preturile sunt in scadere.
In urma cu sase ani, pretul petrolului a urcat la un nivel record de 147 dolari pe baril, alimentat de criza iraniana si de cea mai puternica crestere economica dupa cea inregistrata in anii ’70, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a fost tranzactionat in ultimele 10 zile la sub 100 de dolari pe baril, in timp ce cotatia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni.
Ceea ce s-a schimbat este exploatarea zacamintelor de sist in SUA, prin metoda fracturarii hidraulice.
Productia de titei a Statelor Unite este cea mai mare din ultimii 27 de ani, mai mare cu peste 3 milioane de barili pe zi, comparativ cu cea din 2008.
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat marti ca nivelul ridicat al ofertei protejeaza piata de probleme, iar Bank of America si Citigroup sustin acest punct de vedere.
"America de Nord extrage o cantitate incredibila de titei pe care inainte o importa", a declarat Ed Morse, director pentru cercetari in domeniul resurselor naturale la Citigroup. Statele Unite au importat 7,17 milioane de barili pe zi de petrol in luna mai, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului 2008, potrivit datelor Administratiei americane pentru Informatii in Domeniul Energiei.
Anul viitor, importurile de petrol vor acoperi 22% din cererea de pe piata americana, cel mai putin dupa anul 1970.
Potrivit estimarilor, productia de petrol a SUA va creste anul viitor la 9,28 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel dupa 1972, potrivit AIE.
Agentia a redus estimarea referitoare la pretul mediu al petrolului WTI din acest an la 100,45 dolari pe baril, de la nivelul de 100,98 dolari pe baril anticipat in iunie.
Economia SUA va inregistra anul viitor o crestere de 3%, dupa un avans de 1,7% in 2014, conform asteptarilor analistilor intervievati de Bloomberg.
Piata mondiala a petrolului a devenit mai rezistenta la riscul intreruperilor de productie datorita capacitatii mai mari de productie si a cererii mai mici, a declarat Francisco Blanch, director pentru cercetari in domeniul resurselor naturale la Bank of America.
Arabia Saudita a reactionat foarte prompt la fluctuatiile de pret, ceea ce a avut ca rezultat ca piata este mult mai stabila decat in anii ’70, se arata intr-un raport al institutiei financiare.
Pretul petrolului Brent cu livrare in septembrie a scazut miercuri cu pana la 0,6% la bursa din Londra, la 102,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iulie 2013. Cotatia petrolului WTI este in scadere la New York cu 15 centi, la 97,22 dolari pe baril.
Tensiunile geopolitice sunt in crestere, cu agravarea violentelor in Irak de la inceputul lunii iunie, militantii islamisti ocupand nord-vestul tarii si avansand spre Bagdad. Israelul a desfasurat forte armate in Fasia Gaza si a distrus zeci de tuneluri folosite de teroristi, iar in confruntari si-au pierdut viata circa 2.000 de civili. Tensiunile dintre Rusia si guvernele occidentale s-au amplificat, din cauza sustinerii de catre presedintele Vladimir Putin a separatistilor rebeli din estul Ucrainei.