Intrebarea de 54 de trilioane de dolari
"Este Obama gata de plecare?". Aceasta este intrebare de 54 de trilioane de dolari pe care si-o pun cei de la Daily Mail. La trei ani de cand Barack Obama a fost ales in postul de presedinte, tara se afunda intr-o criza tot mai adanca si tot mai putini americani isi pun increderea in oficialitati.
In 2008, in timpul campaniei electorale, Obama nu si-a exprimat niciun punct de vedere referitor la economie. Era chiar perioada in care colosul financiar Lehman Brothers s-a prabusit, iar situatia scapa de sub control. Cum nimeni nu putea sa prezica ce va urma, cea mai buna solutie era tacerea. Chiar si asa, in anii ce au urmat, multi si-au dat seama ca tacerea ascundea ceva mai grav decat prudenta. Mai precis, faptul ca Obama nu avea nicio idee despre ce ar trebui sa faca in privinta economiei SUA.
Instalat la Casa Alba, noul presedinte i-a adus pe Timothy Geithner, un fost bancher, in functia de secretar general al Trezoreriei si pe Larry Summers, care ocupase acest post in timpul administratiei Clinton, in functia de consilier economic. Ambii sunt vinovati de situatia in care se afla SUA acum, scriu cei de la Daily Mail.
La trei de la numirea lor, datoria publica a celei mai mari economii a lumii a ajuns la o suma ce iti taie respiratia - nu mai putin de 14,8 trilioane de dolari. Datoria totala, care include si creantele populatiei, depaseste 54 de trilioane de dolari.
In acelasi timp, cresterea economica este aproape inexistenta si somajul crestere ametitor, doar in septembrie au fost concediate peste 115.000 de persoane. De la 9,1% in prezent, rata somajului va ajunge la 9,5% la mijlocul lui 2012, spun cei de la Goldman Sachs, chiar atunci cand Obama va incepe goana dupa voturi pentru o noua candidatura la presedintia SUA.
Drumul prin recesiune, pavat cu bani publici
Chiar seful bancii centrale, Ben Bernanke, spune ca recuperarea este aproape de a reveni la zero, iar economia va scadea iar. Cei de la Daily Mail scriu ironic "Daca este atat de rau acum, dupa ce economia va scadea doar Dumnezeu va putea salva America".
Cum s-a ajuns aici? Si Obama si Geithner, la fel ca toti politicienii socialisti, au crezut ca America isi poate croi drumul prin recesiune prin cheltuieli masive. Insa, in ciuda pachetelor de stimulare ale productivitatii muncii, totul a avut exact efectul invers.
Primul pachet de stimulare a economiei de 787 miliarde de dolari nu a creat niciun loc de munca, doar a adaugat cheltuieli suplimentare la datoria SUA. Mai mult, Obama planuieste aplicarea unor taxe mai mari celor care castiga peste 250.000 de dolari anual si spera sa obtina in acest fel pana la 1,5 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani. In schimb, republicanii spun ca masura ii va descuraja pe oamenii de afaceri care sunt in definitiv cei care fac investitii si creeaza noi locuri de munca.
In ceea ce il priveste pe Obama, el este preocupat mai mult de strangerea de fonduri pentru campania sa electorala decat de salvarea economiei americane. Iar, tinand cont de starea SUA si de dificultatea luptei cu o criza financiara de amploare, urmatoarul candidat ar putea ajunge la concluzia ca un mandat dupa anul 2012 este unul pe care mai bine nu il castiga.
Citeste si
Avertismentul FMI: Sistemul financiar european risca sa se prabuseasca in 2 saptamani