Noul "aur" al Mexicului. Produsul care se scumpeste cu 50% in fiecare luna
Lamai verzi. Sursa foto: Mediafax
Mexicul se confrunta cu o problema nationala. Pretul lamailor verzi (lime) a explodat in ultimul an, iar calculele economistilor arata o majorare medie lunara de 50 de procente. Peste noapte, lamaile verzi s-au transformat in noul „aur” al mexicanilor, relateaza CNN in editia online.
„Dezastrul asta e cauzat de o criza a citricelor. De vina e schimbarea climatica. Odata cu sosirea iernii, am avut de-a face cu un val de frig care a afectat statele vecine. Speculatorii profita si urca preturile”, explica Leana Malpica, fermier din Mexic.
Un alt motiv ar fi violentele din statul Michoacan, producator important de lamai verzi. Cartelurile de droguri fac legea in zona, asociate fiind cu grupuri de influenta, iar guvernul federal e prins la mijloc. Multi cultivatori de acolo nu pot sau nu vor sa-si mai exporte produsele. Practic, Mexicul se confrunta cu o penurie de lamai.
Clasa muncitoare din Mexic este cea mai afectata de aceasta chestiune, deoarece foloseste produsele pentru mancarurile de baza, dar si pentru prepararea bauturilor. „De obicei cumparam doua kilograme”, spune un cumparator intr-o piata din Mexico City. „Acum ma rezum doar la jumatate, pentru strictul absolut necesar”, adauga el.
Mexic este cel mai mare producator si exportator de lamai verzi din lume. Statul american a inceput sa simta insa efectul exploziei preturilor si in alte industrii. De exemplu, cateva companii aeriene din Statele Unite au anuntat ca rationalizeaza utilizarea lamailor verzi pe durata zborurilor.
Restaurantele locale sunt printre cele mai afectate. Rosa Mexicano, local american prezent in Mexic, cu 19 locatii in diverse orase ale lumii, se aprovizioneaza, anual, cu peste 1 milion de lamai verzi. „Anul trecut am platit in jur de 36 de dolari pentru o lada. Prima comanda din aceasta dimineata a costat 110 dolari pentru o singura ladita. Nu ne asteptam la asta, nu ne imaginam ca vom ajunge sa platim atat de mult”, a povestit proprietarul pentru CNN.
In timp ce proprietarii de restaurante se plang de majorarea preturilor si reduc achizitiile, micii fermieri mexicani nu sunt afectati de penurie. Ei sunt cei ce profita cel mai mult de situatia creata. Se gandesc sa-si extinda afacerile, investesc in sisteme de fertilizare si irigatii.
Guvernul mexic incearca sa sustina aprovizionarea, in ciuda crizei. In primele luni ale anului, Mexic a raportat un deficit de citrice. Ministrul Agriculturii declara ca s-au luar toate masurile pentru stimularea productiei nationale, realizandu-se investitii in sisteme tehnologice de ultima generatie. Pana in 2015, cand se estimeaza ca vor da roade strategiile puse in aplicare, consumatorii si micii intreprinzatori sunt nevoiti sa astepte si sa plateasca de 3-4 ori mai mult decat anul trecut.
Pe acelasi subiect: