Nord-coreenii traverseaza granita cu China si omoara pentru hrana si bani. Incidentele care tensioneaza relatia intre doua dintre cele mai temute puteri militare ale lumii
Foto: AFP/Mediafax
O serie de crime care au avut loc la granita dintre Coreea de Nord si China a convins cativa rezidenti sa-si adandoneze locuintele si a pus la incercare abilitatea Beijingului de a pazi froniera de 1.400 de kilometri pe care o imparte cu tara vecina, cunoscuta pentru ermetismul ei.
Actele de violenta din ce in ce mai frecvente din zona reflecta diperarea in crestere din randul soldatilor coreeni, inclusiv garzile de frontiera, de cand liderul suprem Kim Jong-un a preluat puterea in urma cu trei ani. Acestia intra din ce in ce mai des pe teritoriul Chinei in cautarea hranei si pentru a fura bani.
“Mita era cea mai importanta sursa de venituri pentru acesti oameni pentru a supravietui, dar dupa venirea la putere a lui Kim Jong-un si inasprirea controalelor, a devenit aproape imposibil sa mai primeasca mita”, a declarat, pentru Bloomberg, Kang Dong Wan, profesor de relatii internationale la Universitatea Busan’s Dong-a din Coreea de Sud.
Uciderea a patru rezidenti dintr-un sat de la granita, luna trecuta, a atras reactia Chinei, care a reactionat fata de Coreea de Nord, riscand sa perturbeze si mai mult relatiile tensionate dintre cele doua tari. In 2013, Kim a sfidat China si a testat o racheta nucleara, in ciuda impotrivirii Beijingului, iar in acelasi an dictatorul a comandat uciderea unchiului sau, pentru promovarea legaturilor comerciale cu China.
In incidentul din decembrie, un soldat coreean a impuscat patru locuitori din Nanping, aceastia adaugandu-se la cei peste 20 de sateni omorati de granicerii nord-coreeni in ultimii ani. Intr-un atac asemanator din septembrie, un nord-coreean a omorat trei membri ai aceleiasi familii, pentru a fura 500 de yuani (81 de dolari). De teama, unii dintre rezidenti isi parasesc locuintele, a declarat un oficial local, sub anonimat.
In lunile de iarna, raul Tumen, care trece pe langa Nanpin ingheata, ceea ce le permite nord-coreenilor sa-l traverseze cu usurinta, in consecinta multi soldati intra in sat in cautare de hrana. Atacul din decembrie a urmat unui incident asemanator din septembrie, in care trei membri ai aceleiasi familii si-au pierdut viata.
“Gardurile de sarma care separa China de Coreea de Nord sunt ca si inexistente, iar in unele zone apa raului este atat de mica incat, daca gheata s-ar sparge, nu s-ar uda decat pana la genunchi”, a mai spus Kand.
Coreea de Nord se confrunta cu o lipsa cronica a hranei, peste 1,1 milioane de oameni pierzandu-si viata din cauza foametei din anii ’90, potrivit estimarilor sud-coreene. Elitele politice si cele militare sunt bine aprovizionate cu alimente, insa sunt zone in tara unde locuitorii mor si in prezent de foame, a declarat Kwon Tae Jin, care studiaza situatia foametei din Coreea de Nord, la Institutul GS&J Institute din Seul.
“Unitatile militare cu mai putina influenta din zonele de frontiera primesc din ce in ce mai putina mancare, iar situatia se va inrautati. Estimam ca in jur de 2 milioane de nord-coreeni sunt in continuare in situatia de a se hrani corespunzator, chiar daca zilele in care se infometau pana la moarte au trecut”, a spus Kwon.
In jur de 70% dintre nord-coreeni inca se lupta sa faca rost de hrana, dar se estimeaza ca numarul acestora va scadea la 40%, pana in 2024. Dar acest lucru nu se va intampla pentru ca nivelul de trai al nord-coreenilor va creste, ci pentru ca se asteapta o scadere drastica a populatiei. Potrivit statisticilor, Coreea de Nord este a doua cea mai instabila tara din Asia, dupa Afganistan, in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente.
“Realtiile dintre China si Coreea de Nord au fost anormale in 2014 si nu se asteapta o imbunatatire nici in acest an”, a declarat Yan Xuetong, director al Institutului pentru Studii Internationale de la Universitatea din Tsinghua, principalul obstacol in imbunatatirea relatiilor fiind programul nuclear a Phenianului.
Mai multe despre:
#Coreea de Nord#China
Pe acelasi subiect: