Non! NU! Ei! No! Cameron, cea mai dura infrangere in tentativa de a initia reformarea UE. S&P a inrautatit perspectiva ratingului AAA al Marii Britanii
Standard & Poor's a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingului suveran 'AAA' atribuit Marii Britanii si a avertizat ca tara risca sa-si piarda ratingul de credit in urma deciziei premierului David Cameron de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la UE, transmite Reuters.
S&P este singura mare agentie de evaluare financiara care inca atribuie Regatului Unit un rating de top 'AAA'.
S&P ar putea sa retrogradeze Marea Britanie in urmatorii doi ani.
"Decizia Guvernului de a organiza pana in 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE indica faptul ca politicile economice ar putea fi afectate, fiind mult mai expuse incertitudinilor politice decat am anticipat anterior", se arata in comunicatul agentiei.
Premierul britanic, David Cameron, a suferit joi cea mai dura infrangere in tentativa sa de a initia reformarea Uniunii Europene. Intentiile sale au fost respinse de liderii a patru tari membre ale UE, noteaza Daily Mail, intr-un articol cu titlul 'Non! Nu! Ei! No!.
Cameron vrea sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la UE, inaintea referendumului pe aceasta tema de la finalul anlui 2017. Dar runda de diplomatie intensiva s-a transformat intr-o umilitoare serie de pasi inapoi.
Premierul belgian, Charles Michel, a declarat ca planul de interzicere pentru patru ani a accesului imigrantilor la ajutoarele sociale este un start gresit.
Masura despre care David Cameron a spus ca este "o cerinta absoluta" pentru a mentine Marea Britanie in interiorul UE, a fost respinsa si de presedintele roman Klaus Iohannis. Intrebat daca ar dori ca cetatenii romani ce merg in Marea Britanie sa fie tratati diferit fata de cetatenii britanici in materie de eligibilitate pentru ajutoare sociale, el a raspuns: ''Ei bine, evident nu, pentru ca interesul meu suprem este ca romanii sa fie tratati drept cetateni europeni oriunde in Uniunea Europeana'', transmite Agerpres.
Si omologii finlandez Sipila si spaniol Mariano Rajoy au declarat ca nu vor lua in considerare schimbarea tratatelor UE.
Premierul Finlandei, Juha Sipila, a declarat ca nu este ''dornic'' sa intre intr-un ''carusel'' al negocierilor pentru schimbarea tratatelor UE. S-ar deschide o "cutie a Pandorei" ce ar avea ca rezultat formularea de cereri similare si din partea altor state membre.
Si prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat ca Madridul se opune schimbarii tratatelor UE, transmitandu-i sefului guvernului britanic ca aceasta modificare ''nu poate fi facuta''.
Downing Street 10 spera ca renegocierea statutului Marii Britanii de membra a UE ar putea fi incheiata in jurul Craciunului, deschizand calea pentru un posibil referendum in primavara anului viitor. Dar Cameron trebuie sa obtina acordul tuturor celorlalte 27 de state membre fata de propunerile sale.