Noile bancnote euro emise de BCE, tot mai greu de falsificat. Elementele de siguranță care dau bătăi de cap mafioților
Euro
Falsificatorii nu reuşesc să ţină ritmul cu noile elemente de siguranţă ale bancnotelor din zona euro, arată statisticile publicate de Banca Centrală Europeană (BCE).
În primul semestru din acest an, au fost retrase din circulaţie un număr de 251.000 de bancnote euro contrafăcute, în scădere cu 16,6% comparativ cu perioada similară din 2018.
Valoarea bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulaţie în primele şase luni din 2019 a fost de aproximativ 13,5 milioane de euro (15 milioane de dolari), comparativ cu 17,4 de milioane de euro în primul semestru din 2018, arată datele BCE.
În timp ce, la nivel european, numărul bancnotelor euro contrafăcute este în scădere anul acesta, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a raportat o uşoară creştere comparativ cu anul trecut.
În Germania, în primul semestru din acest an au fost retrase din circulaţie un număr de 27.600 de bancnote euro contrafăcute (în valoare de 1,6 miliarde de euro), în creştere cu 2,5% comparativ cu perioada similară din 2018.
De asemenea, Bundesbank a anunţat o creştere a monedelor contrafăcute până acum, în acest an fiind detectate 19.800, faţă de 16.100 anul trecut.
"Introducerea noilor elemente de siguranţă ale bancnotelor din zona euro este un motiv al reducerii falsurilor", a apreciat Johannes Beermann, membru al Board-ului Bundesbank, scrie Agerpres.
Pentru a îngreuna contrafacerea bancnotelor euro, BCE a decis să introducă treptat în circulaţie noile bancnote din seria 'Europa' cu măsuri de securitate sporite. În mai 2019, BCE a introdus noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria "Europa", în condiţiile în care până acum au intrat în circulaţie noile bancnote de 5, 10, 20 şi 50 de euro.
Bancnota supranumită "bin Laden" nu se mai tipărește în Europa
Băncile centrale din zona euro au încetat să mai emită bancnote de 500 de euro de teamă că acestea ar putea fi folosite de evazionişti, criminali şi chiar terorişti.
Banca Centrală Europeană a anunţat în luna mai 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, la acea dată estimând că acest lucru ar urma să se întâmple la finele anului 2018, din cauza "îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite". Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.
Bancnota de 500 de euro este numită popular "bin Laden", o aluzie la fostul şef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.
Însă dacă în alte ţări reacţia la dispariţia bancnotei de 500 de euro a fost mult mai modestă, în Germania a generat critici răspândite de teamă că ar putea prefigura dispariţia banilor fizici şi o supraveghere generalizată a tranzacţiilor financiare.
Potrivit unui studiu al Bundesbank realizat în 2017, peste 60% dintre germani au avut în mâini, cel puţin odată, o bancnotă de 500 de euro, deseori drept cadou, mijloc de economisire sau plăţi mari. În zona euro, doar 30% dintre persoanele intervievate de BCE în 2015 şi 2016 au utilizat o bancnotă de 200 sau de 500 de euro în anul precedent.
Iar preferinţa germanilor pentru banii gheaţă nu pare să se modifice prea curând. Sondajul Bundesbank arată că 88% dintre respondenţi vor să plătească cu cash şi în viitor.
Potrivit estimărilor BCE, în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.
BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor şi bancnotelor revine băncilor centrale naţionale.
Pe acelasi subiect: