America anunta "Euroghedonul". Nicolas Sarkozy: Riscul exploziei Europei nu a fost niciodata atat de mare. BCE a redus dobanda la 1%. VIDEO
Cu numai cateva ore inaintea celui mai important summit care incepe joi la Bruxelles, considerat crucial pentru viitorul monedei unice, Nicolas Sarkozy a facut declaratii transante: "Riscul exploziei Europei n-a fost niciodata mai mare decat acum". Daca liderii europeni nu se inteleg, economistii prevad falimente si o recesiune prelungita sau ruperea zonei euro in doua. Mai mult, americanii nu se sfiesc sa anunte "Euroghedonul", adica sfarsitul zonei euro, la 10 ani de la crearea sa.
Ziua de joi a inceput sub cele mai proaste auspicii. Dornic sa-si preseze partenerii ca sa-i accepte planul, guvernul francez a aruncat bomba.
"Situatia e grava. Euro poate exploda si Europa se poate destrama, iar aceasta poate fi o catastrofa nu doar pentru Europa, pentru Franta, ci si pentru intreaga lume", a spus Jean Leonetti, ministrul francez pentru afaceri europene
Presiunile au continuat la congresul popularilor europeni de la Marsilia, cu discursul presedintelui Sarkozy.
"Cu totii trebuie sa intelegem ca daca vineri nu ajungem la un acord nu va exista a doua sansa", a spus Nicolas Sarkozy.
Insa tarile din afara zonei euro, in frunte cu Marea Britanie, sunt furioase, pentru ca se simt tot mai izolate. Iar scrisoarea comuna a lui Sarkozy si Merkel, cu schita planului de salvare a euro, inclusiv sistemul unic de taxe, i-a infuriat si mai rau pe eurosceptici.
"Nicolas Sarkozy si Angela Merkel sustin ca, indiferent de ceea ce vor celelalte state membre, comitetul care se ocupa de zona euro va impune reformele pe care le considera necesare", a spus Jim Bitterman, corespondent CNN.
Economistii de la PriceWaterhouseCoopers cred ca am putea asista la nasterea unui nou bloc monetar, in frunte cu Franta si Germania.
"Noul euro" ar fi mult mai puternic, in timp ce tarile ramase pe margine s-ar confrunta cu deprecierea abrupta a propriilor monede. Unda de soc nu va ocoli nici statele din afara zonei euro, inclusiv Romania. Un motiv in plus pentru ca presedintele Basescu sa se opuna unei Europe cu doua viteze.
"Am sustinut cu fiecare prilej ideea unei integrari sporite, tocmai pentru a putea garanta prospreritatea tuturor cetatenilor Uniunii Europene", a afirmat presedintele Romaniei.
Un scenariu ceva mai optimist presupune ca Banca Centrala Europeana sa emita euro pe banda rulanta, ceea ce va duce la cresterea inflatiei, ca sa evite recesiunea la nivel european. Institutia a si luat o prima masura in acest sens. A redus astazi dobanda de referinta la doar 1%. Chiar si asa, economistii sunt convinsi ca ne asteapta cel putin 3 ani de recesiune.
Citeste si:
Increderea in euro s-a prabusit. Ce moneda exotica a devenit noul franc elvetian, la nivel european