New York Times: Rusia a contribuit la finantarea actiunilor de protest din Romania fata de gazele de sist
Compania rusa Gazprom a contribuit la finantarea actiunilor de protest din Europa, inclusiv din Romania, fata de exploatarea gazelor de sist, scrie cotidianul The New York Times, citand oficiali romani si lituanieni.
Gazprom, un gigant in domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are in mod clar interesul de a impiedica tari dependente de gazele rusesti sa dezvolte surse alternative de energie, pastrandu-si astfel piata energetica si mentinand un instrument puternic de politica externa pentru Kremlin, explica oficiali citati de The New York Times.
"Am fost de-a dreptul socat de izbucnirea protestelor fata de gazele de sist", afirma primarul comunei Pungesti, Mircia Vlasa, citat de publicatia americana. "Noi nu avuseseram proteste aici si, dintr-o data, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom", considera primarul comunei vasluiene.
Ideea ca Rusia ar fi alimentat protestele fata de exploatarea gazelor de sist este sustinuta si de oficiali din Lituania, desi nu exista dovezi materiale clare in acest sens, noteaza cotidianul The New York Times.
Gazprom a negat permanent acuzatiile privind implicarea in actiunile de protest, dar dovezile circumstantiale si suspiciunile specifice Razboiului Rece au contribuit la alimentarea preocuparilor privind implicarea Rusiei, adauga publicatia.
Inainte de incheierea mandatului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma in septembrie, la Londra: "Rusia, in cadrul sofisticatelor operatiuni de informare si dezinformare, s-a implicat activ, impreuna cu asa-numite organizatii nonguvernamentale - asociatii ecologiste care militeaza contra gazelor de sist - in actiuni de mentinere a dependentei fata de gazul rusesc". Rasmussen nu a prezentat dovezi in sprijinul afirmatiilor, explicand doar ca a ajuns la aceasta concluzie pe baza informatiilor primite de la state membre NATO.
"Pentru Rusia, este esential sa mentina aceasta situatie a dependentei energetice. Joaca un joc murdar", afirma, potrivit The New York Times, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor. Iancu admite ca nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei in protestele organizate in estul Europei fata de gazele de sist.
Recent, el a declarat ca Gazprom ar fi cheltuit 82 de milioane de euro pentru finantarea protestelor fata de exploatarea gazelor de sist. "Trebuie sa intelegeti ca serviciile secrete ruse sunt foarte inteligente. Nu vor actiona niciodata la vedere", explica oficialul roman.
Insa George Epurescu, presedintele asociatiei Romania Fara Ei, organizatie care a jucat un rol important in mobilizarea protestelor fata de activitatile desfasurate de Chevron la Pungesti, respinge speculatiile privind implicarea Moscovei, argumentand ca este o incercare de discreditare a miscarii contra gaze de sist.
"Este foarte simplu: daca se introduce Rusia in ecuatie, argumentatia este castigatoare", afirma Epurescu, citat de NYT.
Pe acelasi subiect: