Miscarea controversata ce va da o lovitura grea pietei mondiale a zaharului: India vrea sa elibereze milioane de tone la nivel international. Cu cat va scadea pretul
India intentioneaza sa arunce un munte de zahar pe pietele internationale. Traderii avertizeaza ca aceasta miscare controversata ar putea sa dea o lovitura grea unei pietei mondiale a zaharului care se confrunta deja cu o superoferta, noteaza The Wall Street Journal.
Cinci ani de recolte consistente au dus la acumularea unor stocuri uriase de zahar in India. Procesatorii nu au vandut zaharul, asteptand sa il comercializeze lent pe piata din India, unde primesc un pret mai mare decat pe piata externa, gratie restrictiilor la import si sprijinului guvernamental. Insa in incercarea de a-i calma pe cultivatorii de trestie de zahar, Guvernul de la New Delhi cere procesatorilor sa elibereze o cantitate cel putin patru milioane de tone de zahar pe pietele internationale pana in luna septembrie a anului urmator.
Traderii avertizeaza ca daca aceasta cantitate va fi eliberata pe piata, pretul la zahar ar putea scadea cu 15%.
Aceasta dupa ce, in august, preturile la zahar au atins deja cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, dar si-au revenit usor in ultimele luni.
"Posibila intrare pe piata mondiala a stocurilor de milioane de tone din India va duce la scaderea preturilor globale", a declarat Tom McNeill, director la firma de consultanta Green Pool.
Preturile mai mici la zahar sunt o veste buna pentru consumatorii si companiile din industria alimentara si de bauturi, dar o veste proasta pentru alti mai producatori de zahar cum sunt Brazilia si Thailanda.
"Noi livrari din India ar putea provoca necazuri pentru alti producatori", sustine David Sadler, analist la ADM Investor Services.
Cele patru milioane de tone de zahar din India reprezinta aproximativ 8% din cantitatea totala de 50 milioane de tone care a fost tranzactionata anul trecut.
India este al doilea mare consumator si producator mondial de zahar, dupa Brazilia, dar rareori a exportat o cantitate atat de mare, avand in vedere cererea locala robusta si controalele guvernamentale.
Istoric, India a exportat aproximativ un milion de tone de zahar pe an.
Multe tari isi protejeaza cultivatorii de zahar si sustin preturile la zahar cu subventii si preturi tinut sub control. Fara a fi preocupati de cerere, fermierii produc mai mult zahar decat au nevoie tarile lor sau piata globala. Insa deprecierea monedelor locale si masurile guvernamentale luate in Brazilia si Thailanda au dus la cresterea productiei si exporturilor acestor tari tocmai intr-un moment in care China si Indonezia importa mai putin zahar ca urmare a incetinirii economiilor lor. In acest context, departamentul american al Agriculturii estimeaza ca stocurile mondiale de zahar au ajuns la aproximativ 40 de milioane de tone.