Zona euro si Atena au ajuns la un acord asupra prelungirii ajutorului financiar acordat Greciei
Zona euro si Atena au ajuns, vineri seara, la Bruxelles, la o intelegere asupra prelungirii ajutorului financiar acordat Greciei, relateaza Le Figaro.
"Exista un acord asupra unui unui text", au anuntat doua surse europene, la finalul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, a treia in ultimele zece zile.
Vicepresedintele Comisiei Europene, insarcinat cu zona euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat aceasta informatie pe Twitter, precizand ca Atena va trebui sa prezinte "o lista completa cu masuri de reforma".
"Lucrul asupra prelungirii programului grec poate continua. Este important ca Grecia sa-si respecte angajamentele", a insistat el.
Grecia va trebui sa prezinte luni seara propuneri de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Acestea vor fi examinate de experti, dupa care de Eurogrup, a anuntat o sursa europeana.
Grecia a primit termen pana vineri sa ceara o prelungire a actualului plan de salvare. Noul Guvern elen, de stanga, a promis in campania din recentele alegeri parlamentare sa renunte la planul de salvare in valoare de 240 de milioane de euro si la masurile de austeritate nepopulare. Ministrii de Finante din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.
Anterior, ministrii Finantelor din Grecia si Germania s-au intalnit la Bruxelles cu directorul FMI, Christine Lagarde, si cu presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, pentru discutii privind situatia Greciei inainte de reuniunea oficiala a membrilor Eurogroup de vineri seara, relateaza BBC.
Discutiile au fost concentrate pe cererea Greciei privind prelungirea cu sase luni a acordului de imprumut incheiat cu UE, BCE si FMI.
Germania, care a respins initial cererea Greciei, considerand-o inadecvata, si-a indulcit vineri tonul. Un purtator de cuvant al cancelarului german a declarat ca documentul inaintat de guvernul de la Atena reprezinta "un punct de plecare", mentionand ca forma actuala trebuie insa revizuita.
Programul de finantare pe care Grecia l-a semnat in 2010 cu Troica creditorilor, in valoare de 240 miliarde de euro, expira la finele lunii februarie. In lipsa unei intelegeri pentru prelungirea acordului, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata pana la finele lunii martie si ar putea parasi zona euro.
Presedintele Frantei, Francois Hollande a reiterat vineri, dupa o intrevedere cu Merkel, ca Grecia este si trebuie sa ramana in zona euro.
La randul ei, Merkel a afirmat ca autoritatile de la Berlin sunt pentru ramanerea Greciei in zona euro, insa a subliniat ca cererea pentru prelungirea imprumutului necesita o "imbunatatire considerabila".
Datoria totala a Greciei se ridica in prezent la 323 miliarde de euro, dintre care doua treimi catre statele din zona euro, 10% catre FMI si 6% catre BCE, potrivit BBC, care citeaza site-ul Open Europe. Germania detine circa 80 miliarde de euro din datoria Greciei.