Miliardarul care a transformat din temelii cel mai cunoscut oras al lumii, pleaca de la carma lui, dupa 12 ani. Michael Bloomberg a cedat primaria New York-ului succesorului sau
Michael Bloomberg a pus punct final celor 12 ani petrecuti la primaria New York-ului, lasandu-i un oras profund transformat succesorului sau, Bill de Blasio, un democrat de stanga cu prioritati foarte diferite de predecesorul sau.
Bloomberg, in varsta de 71 de ani, primar miliardar si filantrop cu mana de fier, nu a pierdut nicio secunda pana la incheierea mandantului. El a semnat, luni, 22 de proiecte de lege, dintre care cel care interzice folosirea tigarilor electronice in locurile publice din marele oras american.
"In fiecare zi de 12 ani m-am trezit intrebandu-ma cum sa fac orasul nostru mai puternic si mai sigur, mai sanatos si mai verde, mai liber, mai drept, mai caritabil, mai inovator si orientat spre viitor, cu mai multe oportunitati pentru toti", a declarat el in ultima sa alocutiune radiofonica, duminica. "Miercuri dimineata ma voi trezi cu un zambet, stiind ca am facut tot ce am putut pentru a atinge aceste obiective".
Bloomberg, un outsider venit din mediul de afaceri, i-a succedat republicanului Rudy Giuliani la 1 ianuarie 2002, cu trei luni si jumatate dupa atentatele de la 11 septembrie.
De atunci, crimele din orasul cu 8,33 de milioane de locuitori au scazut cu 49 la suta, ajungand de la 649 in 2001 la 333 in aceast an, un record de scadere. Au fost plantati un milion de copaci, mii de biciclete puse la dispozitie gratuit au invadat strazile, iar 37 la suta din oras face obiectul unei noi delimitari zonale, cu crearea a sute de hectare de spatii verzi si construirea unor zgarie-nori din ce in ce mai inalti si mai scumpi.
Circa 54,3 milioane de turisti au vizitat New York-ul in acest an, un alt record. Bloomberg se felicita si pentru un buget echillibrat si pentru faptul ca newyorkezii au castigat in timpul celor trei mandate ale sale aproape trei ani in materie de speranta de viata: masurile antifumat si cele de lupta impotiva obezitatii si-au aratat roadele, potrivit lui.
Dar inegalitatile - din ce in ce mai puternice in Statele Unite - s-au accentuat: 70 de miliardari, 389.000 de milionari, dar 21,2 la suta din populatie traieste sub pragul saraciei (23.400 de dolari anual pentru o familie cu patru membri). Alte 52.400 de persoane nu au domiciliu fix la New York, fiind gazduite de primarie, dintre care 22.100 de copii, o crestere de 69 la suta fata de 2002.
Unii i-au reprosat lui Bloomberg, democrat devenit republican apoi independent, ca nu guverneaza decat pentru bogati. El s-a aparat acerb, subliniind ca saracia a crescut la New York comparativ cu alte mari orase americane.
Dar dupa 12 ani sub conducerea sa, newyorkezii aspira la o schimbare. In noiembrie, peste 73 la suta dintre alegatori au votat pentru Bill de Blasio, in varsta de 52 de ani, un democrat care s-a pozitionat impotriva lui Bloomberg. El a denuntat inegalitatile si a promis sa finanteze gradinita pentru toti copiii de la patru ani, impozitand puternic newyorkezii care castiga peste 500.000 de dolari pe an.
Primul democrat ales primar al New Yorkului in ultimii 20 de ani, de Blasio, casatorit cu o femeie de culoare, Chirlane McCray, si tatal a doi adolescenti, va depune juramantul in cadrul unei ceremonii private la locuinta sa din Brooklyn, miercuri, la ora 00.01. Ceremonia publica de investitura, la care va participa si fostul presedinte Bill Clinton, este prevazuta pentru miercuri la pranz.
De Blasio a inceput foarte lent sa isi formeze echipa, privilegiind experienta si o viziune politica similara cu a sa. Dar el este departe de a o definitiva.
Mai multe despre:
#Michael Bloomberg#New York
Pe acelasi subiect: