Miliardarii rusi renunta la dreptul de rezidenta in Rusia, pentru a-si pastra afacerile offshore. Cei mai bogati 200 de oligarhi au o avere echivalenta cu o treime din PIB-ul tarii
Matrioska, Rusia
Unii dintre cei mai bogati oameni din Rusia au renuntat la dreptul de rezidenta in tara lor, pentru a evita respectarea unei legi din 2014 care impune dezvaluirea activelor offshore, o practica prin care pot fi ascunse miliarde de dolari de autoritatile fiscale, au declarat oameni de afaceri citati de Reuters.
Interviuri realizate cu mai mult de 12 magnati, manageri de fonduri, avocati si actuali si fosti oficiali sugereaza ca o parte din avutia nationala a Rusiei se afla in prezent in posesia unei noi clase de oligarhi semi-exilati, care si-au pastrat bazele in Rusia, dar evita plata taxelor prin petrecerea a mai putin de 183 de zile pe an in tara.
”Poti sa ii critici, sa ii numesti lipsiti de patriotism, dar faptul ramane: bugetul pierde”, a declarat Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogati 10 rusi.
Potanin, co-proprietar al grupului de minerit Norilsk Nickel, a spus ca a pastrat domiciliul fiscal in Rusia, dar a observat cum multi dintre miliardari si l-au transferat in strainatate ca raspuns la legea din 2014.
Doi alti doi membri ai topului Forbes al celor mai bogati 100 de rusi au declarat ca au renuntat la rezidenta in Rusia pentru a scapa de aceasta lege.
Alti doi au refuzat sa spuna daca au facut acest lucru, dar, la fel ca Potanin, au spus ca stiu multi oligarhi care au procedat asa.
Autoritatile ruse nu au facut publice date referitoare la numarul persoanelor care au renuntat la rezidenta rusa pentru a scapa de lege si nici marimea activelor pe care le-au protejat de jurisdictia fiscala a Rusiei prin aceasta practica.
Firma rusa de avocatura Egorov, Puginsky, Afanasiev and Partners a efectuat insa un studiu referitor la 300 de rusi bogati, constatand ca pana la 40% dintre cei cu companii offshore au renuntat la rezidenta rusa. Alti 9% si-au transferat activele catre rude care nu sunt rezidenti fiscali.
Legea, cunoscuta sub numele de ”de-offshorizare”, cere tuturor contribuabililor rusi sa isi declare detinerile la companiile offshore pe care le controleaza, in baza declaratiilor urmand sa plateasca taxe in Rusia. Legea este similara cu practica standard din majoritatea tarilor occidentale, dar este o schimbare pentru Rusia, unde contribuabilii puteau detine participatii la companii din strainatate fara sa le declare.
Schimbarea a fost o initiativa majora a presedintelui Vladimir Putin, interpretata ca un mijloc de a-i obliga pe rusi sa isi faca datoria patriotica de a investi in Rusia.
Impactul exilului fiscal este amplificat pentru ca mare parte din averi sunt concentrate la un numar relativ mic de oameni. Potrivit Forbes, cei mai bogati 200 de rusi au o avere cumulata de 460 de miliarde de dolari, echivalenta cu aproape o treime din PIB-ul Rusiei.
Unul dintre magnatii care au renuntat la domiciliul fiscal in Rusia a aratat ca decizia a fost dificila, dar ca, din cauza climatului de investitii din tara a luat decizia sa isi vanda afacerile de acolo si sa se concentreze pe afacerile internationale.
”As fi stat aici si as fi continuat sa platesc taxele, daca nu ar fi fost aceasta lege. Este imposibil acum”, a spus omul de afaceri.
Acesta isi petrece cea mai mare parte a timpului intr-o tara a Uniunii Europene unde s-a stabilit cu familia, sau calatoreste in toata lumea. Un astfel de stil de viata, a spus el, a devenit o practica obisnuita pentru magnatii rusi, dupa aprobarea legii respective.
Un alt afacerist rus, un miliardar care a renuntat si el la domiciliul fiscal in Rusia, a declarat ca el si alti magnati sunt ingrijorati ca legea referitoare la declararea afacerilor offshore ar putea fi urmata si de alte masuri impotriva oamenilor de afaceri.
Dupa trei ani de recesiune profunda, economia Rusiei se stabilizeaza, dar nu a revenit inca la cresterea stabila necesara recuperarii terenului pierdut.
Pe acelasi subiect: