Merkel: "Toata lumea trebuie sa faca un compromis pentru bugetul UE"
Cei 27 de lideri din Uniunea Europeana, inclusiv presedintele Train Basescu, incep in aceasta seara, la Bruxelles, un summit maraton, consacrat bugetului comun pentru urmatorii 7 ani. Este o mare targuiala si nu este exclus ca totul sa se incheie cu un esec. Tarile dezvoltate, care contribuie din plin la buget, vor reducerea fondurilor alocate. Nicidecum reducere, ba chiar o crestere si-ar dori, in schimb, Romania si fostele state comuniste, care au nevoie disperata de finantare europeana.
La pranz, presedintele Traian Basescu a discutat o jumatate de ora pe tema bugetului comunitar, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, precum si cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Traian Basescu a venit la Bruxelles cu un obiectiv clar - sa obtina cat mai multi bani pentru Romania din bugetul Uniunii, prevazut pentru perioada 2014 - 2020.
Premierul britanic David Cameron a sosit primul la Bruxelles. Hotarat, a dat tonul summitului si a pus presiune pe partenerii europeni. "Nu, nu sunt deloc multumit. E gresit ca exista propuneri pentru cresterea cheltuielilor. Vreau sa negociez dur ca sa obtin un acord bun pentru contribuabilii britanici si europeni, si sa mentin compensatia pe care o avem", a spus reprezentantul Marii Britanii.
Este vorba de o reducere obtinuta inca din 1984, ca o compensatie pentru ca Marea Britanie primeste mai putina finantare europeana pentru agricultura.
Presedintele comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut un buget de 1.047 miliarde de euro pentru sapte ani. Ar insemna o crestere de aproape 5%. "Prea mult!" - au replicat liderii principalelor tari contributoare, care vor ca bugetul UE sa nu treaca cu niciun chip de pragul celor 1.000 de miliarde.
Din partea Consiliului European, Van Rompuy a propus, initial, o reducere de 75 de miliarde, dar ar putea veni cu o noua oferta, in aceasta seara. Germania ar vrea sa mearga si mai departe - inca 20 de miliarde, in minus; iar britanicii aspira la o "taiere" de macar 60 de miliarde.
"Ambele tari cer o alocare mai eficienta a fondurilor. De fapt, vor o noua repartizare a fondurilor, care sa duca la modernizare si cresterea productivitatii", a declarat Ulrike Guerot, reprezentantul Germaniei la UE.
Printre numeroasele intrevederi de culise, inaintea inceperii summitului propriu-zis a fost si un summit franco-german, Hollande - Merkel.