Medvedev vrea ca Rusia sa gaseasca strategii dupa separarea in UE a activitatilor din sectorul energetic
Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut astazi Ministerului Energiei si grupului Gazprom sa prezinte propuneri de reactie la reglementarile pe care Uniunea Europeana urmeaza sa le aplice in unele state. Schimbarile prevad separarea activitatii de furnizare de cea de productie, relateaza Reuters.
Rusia si Europa au o istorie indelungata de conflicte in domeniul energiei.
Autoritatile de la Bruxelles vor sa diversifice furnizorii de petrol si gaze ai UE, in afara Rusiei, care asigura aproape un sfert din necesarul de gaze al Uniunii.
Tarile UE urmeaza sa puna in practica noi reguli, cunoscute drept "Al Treilea Pachet pentru Energie", care impun limite privind proprietatea asupra infrastructurii de conducte de catre furnizorii de gaze, prevederi care vor afecta probabil pozitia Gazprom in Europa.
Parlamentul UE a aprobat in aprilie 2009 un proiect de lege care obliga statele membre sa aleaga o optiune pentru a facilita accesul companiilor la retelele de electricitate si gaze. Companiile trebuie fie sa vanda sau sa separe operatiunile de transport al energiei, sa incredinteze administrarea retelelor unui operator independent sau sa dea diviziei o independenta mai mare prin masuri interne.
Noile reguli ar fi trebuit implementate pana in luna martie a acestui an, dar nu toate tarile UE au facut acest lucru.
Luna trecuta, Comisia Europeana a efectuat perchezitii la birourile subsidiarelor Gazprom din Europa, in cadrul unei investigatii mai ample referitoare la posibila incalcare a legislatiei antitrust.
"As vrea ca Ministerul Energiei si seful Gazprom sa prezinte propuneri privind cooperarea cu partenerii europeni, avand in vederea noile reguli in domeniul energiei", a afirmat Medvedev la o sedinta a Consiliului de Securitate al Rusiei.
Premierul Vladimir Putin, care va candida in martie anul viitor pentru un nou mandat prezidential, a afirmat in februarie ca prevederile UE echivaleaza cu o confiscare.
Rusia este in contradictie cu UE si in privinta Conductei Caspice, parte a Coridorului Sudic, care urmeaza sa transporte gaze din regiunea Marii Caspice catre Europa.
Potrivit autoritatilor, blocul comunitar ar trebui sa opreasca discutiile despre aceasta conducta, implicarea UE in proiect fiind calificata drept interventie politica.
Medvedev a subliniat vineri ca acest proiect al Conductei Caspice trebuie sa fie aprobat de toate tarile riverane Marii Caspice.
UE a inceput in septembrie negocieri pentru un tratat cu Turkmenistan in vederea furnizarii de gaze pe sub Marea Caspica catre Azerbaidjan si Europa.
Ministerul rus de Externe a aratat ca, potrivit unei declaratii oficiale a sefilor celor cinci state caspice, numai tarile riverane pot rezolva problemel importante legate de Marea Caspica.
Conducta Caspica ar putea reprezenta in mod special un avantaj pentru gazoductul Nabucco, care va transporta gaze prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, iar apoi catre Austria si vestul Europei.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: