Masuri pe ultima suta de metri pentru evitarea falimentului. Grecia vrea sa introduca taxe pe retragerile de la ATM si pentru depozitele nedeclarate
Bani, euro
Guvernul grec analizeaza posibilitatea introducerii unei mici taxe la retragerile de fonduri de la ATM-urile bancare, in dorinta de a incuraja folosirea cardurilor, masura care face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri destinate combaterii evaziunii fiscale, a declarat ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
De asemenea, Varoufakis a anuntat ca Grecia ar putea introduce o taxa de 15% pentru depozitele straine nedeclarate si una de 30% in cazul depozitelor nedeclarate la bancile domestice, tot in incercarea de a-i stimula pe evazionisti sa-si legalizeze activele.
'Ar putea fi, de exemplu, o mica taxa pentru retragerile de la ATM-uri. Acest lucru este in discutie, dar, deocamdata, nu a fost luata nicio decizie', a spus Varoufakis, care a respins categoric posibilitatea unei taxe pe depozitele bancare.
Ministrul grec de Finante a adaugat ca Atena discuta cu autoritatile elvetiene un plan conform caruia cei care au depozite bancare peste hotare vor avea sansa de a le declara si a plati o taxa, dar vor evita sanctiuni mai dure.
Conform unui acord de dezvaluire voluntara, grecii care au fonduri nedeclarate anterior in bancile elvetiene ar urma sa le legalizeze prin plata unei taxe de 15%.
'La un nivel mic al taxei, de exemplu 5%, exista un obstacol moral care vizeaza legalizarea evaziunii fiscale. in schimb, o taxa mare, de 30%, este un risc, pentru ca aceste depozite ar putea pleca in Insulele Cayman', a spus Yanis Varoufakis, adaugand ca discutiile cu autoritatile elvetiene continua.
Dupa izbucnirea crizei datoriilor, in 2010, grecii au trimis peste hotare mai multe miliarde de euro, pe fondul ingrijorarilor ca tara ar putea intra in incapacitate de plata sau ar putea sa iasa din zona euro. Iesirea banilor din tara a afectat bancile elene, care au devenit dependente de finantarea oferita de Banca centrala a Greciei. O parte din acesti bani au ajuns in Elvetia.
Autoritatile de la Atena nu sunt interesate atat de mult de repatrierea acestor bani cat de taxarea lor, pentru a pune capat crizei de lichiditati. 'Nu credem in procesul de repatriere. Ceea ce ne intereseaza pe noi este sa legalizam aceste depozite', a spus Varoufakis.
In prezent, Grecia poarta negocieri intense cu creditorii internationali pentru eliberarea unei noi transe din programul de ajutor care este conditionata insa de adoptarea de reforme economie de autoritatile de la Atena.
Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras si-a exprimat speranta ca va ajunge la un acord cu creditorii in urmatoarele zile, in timp ce reprezentantii Uniunii Europene si FMI sunt mai pesimisti si spun ca discutiile avanseaza prea lent.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#Grexit 2015
Pe acelasi subiect: