Marile economii ale lumii au de refinantat datorii de 7.100 miliarde dolari in 2016
Valoarea obligatiunilor si bondurilor emise de statele din G7 plus Brazilia, China, India si Rusia, care ajung la maturitate in 2016, se ridica la un total de 7.100 miliarde dolari, un nivel comparabil cu cel din 2015, dar mai mic decat cel de 7.600 din 2012, noteaza Bloomberg.
Datele arata insa ca in opt din cele 11 mari economii ale lumii volumul rascumpararilor de obligatiuni va scadea comparativ cu 2015, in timp ce va creste in SUA, China si Marea Britanie.
Potrivit Bloomberg, valoarea obligatiunilor care ajung la maturitate a scazut treptat din 2012, iar acest declin ar putea da o gura de oxigen pietei obligatiunilor pe masura ce Rezerva Federala americana va majora dobanzile, ceea ce va duce la cresterea randamentelor de la minimele record inregistrate in prezent. In plus, economistii se asteapta ca deficitele bugetare sa se reduca in 2016 pentru al saptelea an consecutiv, pe masura ce guvernele extind maturitatea datoriilor si continua sa reduca cheltuielile.
"Majoritatea acestor tari se indreapta spre disciplina fiscala. In timpul crizei a avut loc o expansiune fiscala din diferite motive: pentru a sustine cresterea si a transfera pierderile din sectorul privat in sectorul public. Aceste efecte incep sa dispara", a declarat Mohit Kumar, analist la Credit Agricole SA.
In SUA, cel mai mare debitor din lume cu obligatiuni tranzactionate in valoare de 13.100 miliarde dolari, volumul obligatiunilor care ajung la maturitate in 2016 va creste cu 14% comparativ cu 2015, pana la 3.500 miliarde dolari. Insa in termeni procentuali, China va inregistra cea mai mare crestere a necesitatilor de refinantare in 2016, cu un salt de 41% pana la 254 miliarde dolari.
La polul opus, Rusia si Brazilia vor inregistra cele mai mai scaderi proportionale ale rascumpararilor de obligatiuni, minus 38%, respectiv minus 26%.
Obligatiunile guvernamentale au adus investitorilor un castig de 1,2% in 2015, comparativ cu 8,4% in 2014 si o medie de 4,4% in ultimii cinci ani, potrivit indicilor calculati de Bank of America Merrill Lynch.
Insa randamentele la obligatiuni, care evolueaza in sens invers fata de preturi, incep in prezent sa creasca pe masura ce efectele recesiunii dispar, reducand cererea pentru obligatiuni considerate sigure, iar Banca centrala a SUA preconizeaza ca va majora de patru ori costul creditului pana la finele lui 2016. Acest lucru ar putea sa ii determine pe investitori sa creasca randamentele pentru obligatiunile emise de tari precum Germania si Japonia, unde in prezent randamentele sunt tinute la un nivel scazut de politicile de relaxare cantitativa ce includ achizitii de obligatiuni derulate de Bancile centrale.