Marea Britanie: Scotia nu poate folosi lira daca obtine independenta
Scotia nu va putea utiliza lira sterlina in uniune monetara cu Marea Britanie, daca va decide separarea de Regatul Unit, avertizeaza cele trei partide parlamentare principale de la Londra, potrivit Financial Times.
Ministrul de finante, George Osborne, membru al Partidului Conservator, secretarul sef al Trezoreriei, Danny Alexander, din partea Liberal-Democratilor, si Ed Balls, unul dintre liderii Partidului Laburist si ministru de finante in guvernul paralel al opozitiei vor lansa in scurt timp mesaje de avertisment ca Scotia nu va putea forma o uniune monetara cu Marea Britanie daca isi va proclama independenta.
Cele trei partide ocupa 542 din cele 781 locuri din Camera Lorzilor si 616 din 650 de locuri in camera inferioara a Parlamentului britanic.
Avertismentul demonteaza unul dintre elementele cheie pe care se bazeaza platforma nationalistilor din Scotia, cu sapte luni inaintea referendumului privind independenta, programat in septembrie.
Totodata, mesajele liderilor politici de la Londra intensifica retorica unionista din mediul politic britanic. Pana in acest moment, cele trei partide parlamentare principale s-au abtinut sa excluda varianta unei uniuni monetare cu o Scotie independenta, rezumandu-se la a descrie aceasta varianta drept "foarte dificila".
Mutarea celor trei partide pare sa vina in contextul in care cauza independentei castiga teren in sondaje, erodand tabara unionistilor.
Partidul Nationalist din Scotia sustine ferm ca independenta Scotiei trebuie insotita de formarea unei uniuni monetare cu Marea Britanie, si nu aderarea la zona euro sau crearea propriei monede.
Vicepremierul scotian Nicola Sturgeon a criticat dur pozitia celor trei formatiuni politice.
"Ar fi in mod evident in interesul Marii Britanii sa agreeze o uniune monetara oficiala. Excluderea acestei variante reprezinta o manevra tactica neindemanatica si panicata care ar reprezenta o eroare spectaculoasa. Oamenii nu vor vedea cu ochi buni colaborarea partidelor consacrate de la Westminster pentru hartuirea Scotiei", a afirmat Sturgeon pentru BBC Scotland.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a declarat in ianuarie ca formarea unei uniuni monetare solide, rezistente pe termen lung, necesita cedarea partiala a suveranitatii nationale.
Economistii marilor banci considera ca mentinerea lirei sterline ca moneda nationala ar fi singura varianta practica pentru Scotia, dupa o eventuala proclamare a independentei fata de Marea Britanie, potrivit unei analize publicate anterior de Bloomberg.
Lira sterlina se afla in centrul dezbaterii privind planurile lui Salmond si ale guvernului semi-autonom de la Edinburgh de a desprinde Scotia de Regatul Unit la 306 ani de la unificare.
Guvernul semi-autonom din Scotia a convocat un referendum pentru independenta pentru luna septembrie, iar planul lui Salmond vizeaza desprinderea de Regatul Unit pe 24 martie 2016. Scotia face parte din Regatul Unit al Marii Britanii de la 1707.
Din 1999, Parlamentul scotian controleaza sanatatea, educatia, transporturile si justitia, in timp ce economia, apararea si politica externa sunt administrate de guvernul de la Londra.