Marea Britanie risca amenda, daca nu plateste 2 mld. euro la bugetul UE. Cameron: "Nu ne vom scoate portofelul"
Marea Britanie risca sa fie penalizata, daca refuza sa achite o diferenta de 2,1 miliarde euro la contributia sa la bugetul Uniunii Europene, aferent perioadei 1995-2013, pana la 1 decembrie, a avertizat luni Comisia Europeana.
Comisarul pentru Buget, Jacek Dominik, a spus ca statele membre trebuie, conform legislatiei UE, sa achite contributia la bugetul european pana in decembrie, iar daca acest lucru nu se intampla, CE poate impune amenzi.
"Daca Marea Britanie nu va varsa contributia pana la 1 decembrie, Comisia Europeana va solicita in scris motivul intarzierii si va astepta un raspuns. La un moment dat va incepe sa impuna amenzi", a avertizat Dominik.
Contributia britanica pentru 2014 a fost majorata cu 2,1 miliarde de euro. In cazul Frantei si Germaniei, acestea au fost reduse cu 1 miliard de euro, respectiv 780 de milioane de euro, potrivit CE.
Comisia va returna in schimb din contributiile altor state, cum este cazul Romaniei, care va primi o suma de 31,4 milioane de euro in contul contributiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013.
Diferentele in plus sau in minus au aparut ca efect al ajustarilor efectuate in urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre.
Premierul britanic, David Cameron, a provocat agitatie, vineri, la summitul UE, pe acest subiect.
"Nu voi plati aceasta contributie suplimentara pe 1 decembrie. Si cei care cred ca plata va fi facuta vor vedea. Nu ne vom scoate portofelul", a avertizat Cameron, considerand ca prezentarea brusca a unei astfel de facturi este total nejustificata si inacceptabila.
El a solicitat totodata organizarea unei reuniuni a ministrilor de Finante din UE, pentru a discuta problema.
"Sunt foarte surprins de pozitia lui David Cameron", a spus luni Dominik, reamintind faptul ca datele referitoare la PIB sunt furnizate de statele membre Eurostat.
Marea Britanie, ca si celelalte tari membre, au fost informate despre consecintele revizuirii datelor bugetare pe 17 octombrie, iar acestea au fost discutate in timpul unei reuniuni de natura tehnica.
"Marea Britanie nu a emis niciun moment vreo obiectie", a subliniat comisarul. El a adaugat ca plata contributiilor nu poate fi amanata, iar referitor la posibilitatea ca premierul Cameron sa ceara o discutie despre resursele bugetare ale UE, comisarul a avertizat ca astfel s-ar putea deschide cutia Pandorei, riscand sa fie puse in discutie derogarile de care beneficiaza Marea Britanie. Datorita acestor derogari de la contributia la bugetul UE, Marea Britanie va recupera 500 de milioane de euro in 2015, a subliniat Dominik.
David Cameron a contestat contributia suplimentara a Marii Britanii la bugetul UE pe fondul presiunilor mari venite din partea partidului eurofob UKIP, odata cu apropierea alegerilor parlamentare de anul viitor.