"Razboiul informatiilor": Marea Britanie ar putea dezvalui populatiei ruse secretele financiare ale elitei de la Moscova. Cine sunt apropiatii lui Putin si ce averi se vehiculeaza
Marea Britanie ar putea difuza date despre averea secreta a elitei conducatoare din Rusia, in cadrul razboiului informatiilor cu regimul lui Vladimir Putin, a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, citat de Daily Telegraph.
Philip Hammond a declarat ca ia in calcul aceasta idee pentru a-i pune pe liderii rusi in dificultate in fata populatiei, in cadrul raspunsului la incursiunea in estul Ucrainei.
Averile apropiatilor lui Putin nu sunt cunoscute, dar fara indoiala ca acestea se cifreaza la zeci de miliarde de dolari in conturi deschise in strainatate si proprietati la Londra si New York.
Multi dintre asociatii sai apropiati si-au facut averile in timpul privatizarii masive si haotice a bunurilor detinute de stat in anii '90.
Declaratiile oficiale de avere ale lui Putin - un salariu anual de 136.000 de euro, un apartament si trei masini - sunt deseori luate in deradere.
Vladimir Iakunin, seful Cailor ferate ruse, compania cu cei mai multi angajati din Rusia, a facut parte din cercul restrans al apropiatilor lui Putin de la Sankt Petersburg, inca din anii '90. El il insoteste deseori pe Putin in vizitele acestuia in strainatate si s-a ocupat de constructii in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. El a fost vizat de sanctiunile Statelor Unite. Reteaua sa nu este cunoscuta, dar salariul sau oficial este de 15 milioane de dolari.
Ghennadi Timcenko, fondatorul Gunvor, o companie care se ocupa de comertul cu petrol si care isi are sediul in Elvetia, si-a vandut actiunile chiar inainte de a fi vizat de sanctiunile americane. Averea sa este recunoscuta la 14,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes. SUA sustin ca Putin ar fi facut "investitii in Gunvor si ar putea avea acces la fondurile Gunvor". Compania neaga acest lucru si nu a fost supusa sanctiunilor straine.
Iuri Kovalciuk, supranumit odinioara unul dintre "casierii" lui Putin, este principalul actionar al Bancii Rossiia, considerata de Statele Unite "banca personala a oficialilor" rusi. Averea sa este estimata la 1,4 miliarde de dolari. El este vizat de sanctiunile SUA si UE.
Arkadi si Boris Rotenburg au afaceri in domeniul conductelor, constructiei de drumuri si in domeniul bancar si sunt presedintii cluburilor de hockey si fotbal Dinamo Moscova. Ei au primit contracte in valoare de miliarde de dolari la Jocurile Olimpice de la Soci. Arkadi este partenerul lui Putin de judo si este vizat de sanctiunile UE. Averea lor personala este estimata la 2,5 miliarde de dolari.
Igor Secin, presedintele Rosneft, compania petroliera de stat, si fost vicepremier are un salariu anual de 50 de milioane de dolari. El este una dintre cele mai puternice figuri din administratia rusa si ar avea "interese economice" impreuna cu Putin.
Anvelopele ContiPremiumContact 5, recomandate de specialistii din trei tari