Marea Britanie ar putea acorda un venit garantat de 10.000 lire sterline fiecărui cetățean: “Multe gospodării sunt vulnerabile la șocuri, din cauza automatizării locurilor de muncă și a îmbătrânirii populației”
Lire sterline
O organizație din Marea Britanie susține că Guvernul ar trebui să acorde câte 10.000 de lire sterline fiecărui cetățean sub 55 de ani, ceea ce ar oferi un trai mai bun celor care câștigă puțin și le-ar da posibilitatea să se pregătească profesional pentru slujbe mai bune și mai bine plătite.
Potrivit BBC, Societatea Regală pentru încurajarea Artelor, Industriei și Comerțului (RSA) susține că acest ajutor financiar ar deschide calea către acordarea unui venit garantat de stat.
Propunerea prevede acordarea sumei în două tranșe de 5.000 de lire sterline, pe parcursul a doi ani, iar o serie de prestații și beneficii sociale ar urma să fie eliminate.
Organizația susține că în acest fel lucrătorii vor fi recompensați, pe măsură ce piața muncii se schimbă. Banii ar putea fi folosiți pentru reorientarea profesională a cetățenilor britanici în anii 2020, “în condițiile automatizării multor joburi și a schimbărilor climatice, ceea ce face ca mulți oameni să se confrunte cu șomaj și asistență socială”, explică raportul RSA.
Plățile ar urma să se facă dintr-un fond suveran, sub forma unor dividende de 5.000 de lire sterline pe an, timp de doi ani, propune organizația. Acordarea banilor nu va fi condiționată, însă solicianții vor trebui să demonstreze cum vor să folosească banii.
“Multe gospodării sunt vulnerabile la șocuri în deceniul următor, din cauza automatizării locurilor de muncă, a Brexitului și a îmbătrânirii populației”, a declarat Anthony Painter, directorul Centrului de cercetare al RSA. "Fără o schimbare reală a modului de gândire, pe de o parte pentru creșterea nivelului de bunăstare și pe de altă parte pentru angajarea celor fără un loc de muncă, oamenii nu vor putea face față provocărilor viitoare", a explicat Painter.
"Prioritatea noastră este să avem un sistem de asistență socială care să-i sprijine pe cei care muncesc și să se îngrijească de cei care nu pot munci , dar care să fie, în același timp, și corect cu contribuabilul. Acordarea aceluiași venit garantat tuturor nu ar permite un sprijin specific, adaptat nevoilor fiecăruia", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
RSA susține însă că un astfel de venit garantat ar ajuta mulți oameni. “Un lucrător slab calificat ar putea reduce numărul orelor lucrate pentru a câștiga o pâine și ar obține aptitudinile de care are nevoie pentru a avansa în carieră și pentru a obține un salariu mai bun”, afirmă raportul citat.
RSA sugerează că banii din fondul suveran ar putea proveni dintr-o taxă pe bogăție care ar putea fi introdusă, taxe suplimentare pe activele companiilor, precum și din taxarea giganților tehnologici ca Amazon, Facebook sau Apple. Potrivit organizației, aplicarea unei astfel de măsuri ar costa 14,5 mld. lire sterline pe an și 462 mld. lire în următorii 13 ani, mai mult de jumătate din acești bani urmând a fi plătiți din economiile guvernului.
Tot mai multe țări experimentează introducerea unui venit minim garantat, necondiționat
Să primești bani degeaba de la stat doar pentru că exiști și fără să faci nimic pentru ei poate fi un concept greu de înțeles pentru mulți. Tot mai multe țări, însă, au introdus diferite programe pilot prin care oferă un venit garantat, iar rezultatele se văd deja: limitează sărăcia, oamenii sunt mai puțîn stresați pentru viitorul lor și își pot caută un serviciu mai bun și mai bănos.
La patru luni după ce Finlanda a lansat un program pilot prin care, timp de doi ani, 2.000 de persoane primesc un venit garantat, fără să facă nimic pentru acești bani, autoritățile declară că nivelul de stres al beneficiarilor a scăzut considerabil, scrie Business Insider.
Suma de 600 de dolari pe care o primesc beneficiarii nu este mare într-o țară ca Finlanda, cu un cost al vieții foarte ridicat, dar este suficientă pentru cei care sunt îngrijorați pentru ziua de mâine. O gospodărie medie cheltuie 3.000 de euro pe luna, conform Statisticii, iar venitul mediu net disponibil depășește 2.100 de euro de persoană, conform OCDE.
Venitul garantat, însă, este soluția cea mai la îndemână în lupta cu sărăcia. Susținători ideii spun că acest sistem le va oferi oamenilor exact ceea ce nu au: bani. Dacă alimente își pot procura de la supermarketurile care dau gratis mâncarea pe cale să expire, iar îmbrăcăminte și mobilă primesc de la donatori, de bani cash fac cu greu rost.
Astfel, prin acordarea acestui ajutor, ei beneficiază de o minimă finanțare pentru a face mici reparații în casă, pentru a-și cumpără o mașînă să meargă la serviciu sau pentru a economisi pentru urgențe. Nu este suficient pentru a duce un trăi decent, dar le oferă oamenilor săraci o siguranță fianciară
Și alte state, între care Olanda, Canada și câteva state americane, aplică sau vor să aplice diferite forme de venit minim garantat, pentru a oferi un colac de salvare celor aflați în sărăcie, dar și pentru a curăța sistemul social de multitudinea de ajutoare acordate în diferite situații.
Conceptul unui venit minim garantat a apărut în anii ’60, iar de atunci mai multe țări au lansat programe de ajutorare. Părerile privind utilitatea lui sunt, însă, împărțite. Un studiu din 2016 arată că cei care primesc un venit lunar minim consumă mai puține droguri și alcool. Și, deși multe voci susțin că cei care primesc bani gratis devin leneși, studiul arată contrariul. Cei care primesc venitul minim de la stat muncesc mai mult și câștigă salarii mai mari.
Pe acelasi subiect: