Maldivele parasesc Commonwealth-ul, din cauza tratamentului "incorect si nedrept"
Maldive
Maldivele au decis sa paraseasca Commonwealth din cauza unui tratament "incorect si nedrept", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al acestei tari, relateaza agentia DPA, preluata de Agerpres.
In septembrie, grupul de 53 de tari a avertizat micul stat insular din Oceanul Indian ca risca suspendarea din Commonwealth daca nu imbunatateste nivelul democratiei si drepturile omului.
Dar, intr-un comunicat emis joi, Maldivele au acuzat Commonwealth ca vrea "sa devina un participant activ in viata politica interna din Maldive, ceea ce este contrar principiilor Cartelor ONU si Commonwealth".
Decizia de a parasi Commonwealth este "dificila, dar inevitabila", potrivit comunicatului.
Secretarul general al Commonwealth, Patricia Scotland, a raspuns intr-un comunicat joi ca este trista si dezamagita de decizia Maldivelor de a parasi Commonwealth (Comunitatea Natiunilor, fosta Comunitate britanica de Natiuni pana in 1947 n.r.).
"Speram ca este o despartire temporara si Maldivele se vor simti capabile sa se intoarca in familia Commonwealth", a adaugat ea.
Comunitatea Natiunilor, numita uzual si Commonwealth, este o organizatie interguvernamentala a 53 de state membre independente. Exceptand Rwanda si Mozambic, toate aceste tari au facut parte initial din Imperiul Britanic.
Statele componente nu exercita putere unele asupra altora si sunt tratate ca fiind egale. Comunitatea este o organizatie in care tarile componente coopereaza pe mai multe directii, cum ar fi promovarea democratiei, drepturile omului, statul de drept, libertati individuale, egalitarism etc.
Simbolul Commonwealth-ului este regina Elisabeta a II-a, desi monarhul britanic nu are niciun fel de putere politica sau executiva asupra statelor membre. Regina este, totusi, seful statului in 16 dintre tarile componente, intre care Australia sau Canada.
Mai multe despre:
#Maldive#commonwealth
Pe acelasi subiect: