"Mafia apei". In a doua cea mai populata tara din lume, apa se vinde la negru. Scoasa direct din panza freatica, va duce la costuri sociale si economice devastatoare
In India, localnicii platesc "mafiei apei" in jur de 5 dolari pentru 100 de litri de apa, iar "intreprinzatorii" care lucreaza la adapostul tacerii politiei si politicienilor scot apa chiar din panza freatica, relateaza BBC News. Numerosi locuitori din capitala Indiei, care nu beneficiaza de alimentare cu apa in sistem centralizat, se aprovizioneaza astfel cu apa de piata neagra. Apa trimisa cu cisternele de autoritatile locale nu este niciodata suficienta.
In Sangam Vihar, cartier unde locuiesc 500.000 de persoane, oamenii asteapta cu sutele la cozi cu bidoane de plastic cisterna cu apa, iar cand aceasta ajunge se produce haosul, povestesc reporterii BBC, transmite Agerpres.
"Intotdeauna este asa. Oamenii se imping si trag unii de altii. Suntem loviti. Atunci ma retrag", declara Jainisha Khatoon.
In 15 minute, apa se termina si cisterna pleaca, lasand in urma multi oameni disperati. "Vine doar o data la zece zile", se plange Rupa Jha, un locuitor din zona. "Cum sa te astepti sa fie suficienta? Trebuie sa cumparam apa de la furnizori privati. Apa se gaseste intotdeauna, dar la un anumit pret", a adaugat el.
In jur de 20% din populatia din New Delhi nu are acces la alimentare cu apa in sistem centralizat, asa ca trebuie aprovizionata cu cisterne. Dar diferenta dintre cerere si cantitatea furnizata este de peste 750 de milioane de litri pe an, scrie BBC News.
"Intotdeauna a existat Mafia Apei. O retea de oameni care fura apa si apoi o furnizeaza celor care au nevoie de ea", a declarat Anuj Porwal, un activist social din Sangam Vihar. "Au sustinerea politiei si a politicienilor locali. De aceea nimeni nu-i poate opri", sustine el.
Cu toate acestea, astfel de acuzatii sunt mereu infirmate. Costa in jur de 10 dolari sa cumperi 200 de litri de apa de piata neagra, in timp ce apa furnizata de municipalitate este gratis, bineinteles, cand este disponibila.
"Castig in jur de 80 de dolari pe luna. Asa ca va imaginati cat de greu e pentru noi sa platim astfel de sume", spune Bimla, un alt localnic.
La adapostul intunericului, "mafia apei" lucreaza pentru a acoperi diferenta dintre aprovizionare si cerere. La ora 04.00 dimineata, la Balla, o enclava nisipoasa pe malul fluviului Yamuna, care strabate New Delhi, pe o strada intunecoasa si pustie, mai multe cisterne se asaza la rand. Apa este scoasa dintr-un put adanc cu tevi si dureaza mai putin de jumatate de ora pentru a umple o cisterna cu mii de litri de apa. Cand pleaca, o alta ii locul, intr-o operatiune organizata, dirijata cu promptitudine si cu putina vizibilitate.
"Nimeni nu ii infrunta pentru ca pot fi foarte periculosi", sustine un locuitor din zona.
Repercusiunile imediate ale existentei acestei "mafii" este ca multi dintre locuitorii din New Delhi, in special cei mai saraci, platesc bani pentru o resursa care ar trebui sa fie gratuita, noteaza BBC News.
Dar exista si un impact pe termen lung. Mafia in cauza scoate apa direct din panza freatica, care incet, incet ajunge la o situatie critica. Pe termen lung, aceasta ar putea avea costuri sociale si economice devastatoare.