Lupta apriga pentru insulele Falkland, poarta de acces spre Antarctica si controlul asupra unor uriase resurse naturale. Ce decizie a luat Argentina
Insulele Falkland, numite si Malvine, creeaza din nou dispute aprinse. Guvernul argentinian isi apara acum petrolul cu dintii si intensifica masurile prin care vrea sa tina la distanta companiile britanice ce foreaza in zona, cu noi legi care trimit la inchisoare exploratorii straini, scrie The Guardian. Teritoriu britanic, aceste insule sunt revendicate de sud americani, inca de la independenta lor, in 1810.
Directorii firmelor, in cazul in care se sustrag noilor reglementari, risca inchisoarea de pana la 15 ani, in timp ce companiile vor avea de platit amenzi de 100 milioane de lire sterline, suma echivalenta a 1,5 miloane de barili de petrol.
In plus, Argentina va avea dreptul sa interzica acestora accesul pe teritoriul tarii, precum si confiscarea echipamentului si a hidrocarburilor extrase ilegal.
Neintelegerile dintre cele doua tari a dus in 1982 la ceea ce azi numim “Razboiul Malvinelor”, care a insemnat doua luni de conflicte armate, in perioada 2 aprilie-14 iunie 1982, si s-a soldat cu 907 morti (649 argentinieni, 255 de britanici si trei locuitori de pe arhipelag). Dupa, insula s-a dezvoltat puternic, in acest moment fiind independenta din punct de vedere economic. Adica nu primeste subventii din partea guvernului britanic.
Locuitorii de aici sunt britanici, iar anul acesta au votat cu o majoritate covarsitoare (98,8%) in favoarea ramanerii in cadrul Marii Britanii, in urma unui referendum destinat sa trimita un mesaj Argentinei care apreciaza nul si neavenit scrutinul.
Aproximativ 92% din 1.672 de alegatori din acest arhipelag disputat din Atlanticul de Sud au spus "da" in proportie de 98,8% in favoarea mentinerii statutului de teritoriu de peste mari al Regatului Unit pentru insulele Falkland, conform cifrelor oficiale. Doar trei voturi au fost exprimate impotriva mentinerii insulelor in cadrul Marii Britanii.
Daca acest scrutin s-a desfasurat cu aprobarea guvernului britanic care controleaza arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o "tentativa britanica de manipulare" si a prevenit ca "nu va rezolva diferentele asupra suveranitatii".
Pentru Buenos Aires, "insularii" constituie o "populatie implantata" de catre britanici si nu pot revendica dreptul la autodeterminare. In 2012, cea de-a 30-a aniversare a razboiului dintre Marea Britanie si Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morti, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele doua state.
Insulele constituie poarta de acces spre Antarctica si ofera controlul asupra uriaselor resurse naturale.
In ianuarie, presedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a publicat in presa britanica o scrisoare deschisa adresata premierului David Cameron, in care ii cerea deschiderea de negocieri cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland.
Aceasta a coincis cu marcarea a 180 de ani de la preluarea de catre britanici a controlului asupra acestui arhipelag din Atlanticul de Sud.
"De atunci, Marea Britanie, o putere coloniala, a refuzat sa restituie acest teritoriu Republicii Argentiniene, impiedicand-o astfel sa isi restaureze integritatea teritoriala", se adauga in scrisoarea publicata sub forma de brosura in cotidianele de opozitie The Guardian si The Independent.
Comitetul ONU pentru Decolonizare a indemnat frecvent cele doua tari sa deschida negocieri. Dar Londra a refuzat, obiectand ca cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor sunt cei care trebuie sa isi decida liberi situatia politica. respecta "dreptul la autodeterminare".