Lovitură pentru expații britanici din UE. Ce se întâmplă după Brexit
Brexit
Justiţia olandeză a respins, în apel, o cerere a unor expaţi britanici de a trimite în faţa justiţiei europene spinoasa problemă privind statutul lor după Brexit, informează AFP, preluată de Agerpres.
Curtea de Apel din Amsterdam a estimat, dând dreptate guvernului olandez, că cererile a cinci expaţi britanici din Olanda, îngrijoraţi de protecţia drepturilor lor de cetăţeni europeni după Brexit, sunt "prea vagi" pentru a sesiza Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).
În ceea ce pare a fi primul caz de acest gen odată cu apropierea retragerii Marii Britanii din UE, aceşti cinci britanici care locuiesc în Olanda, dintre care unii de mai multe decenii, precum şi două asociaţii de expaţi au angajat în ianuarie urmăriri împotriva guvernului olandez.
Ei au argumentat că au trăit atât de mult în UE încât au obţinut drepturi în calitate de cetăţeni europeni, inclusiv libertatea de circulaţie, care ar trebui garantate de Olanda, chiar şi după Brexitul prevăzut să aibă loc la 29 martie 2019.
Un tribunal din Amsterdam a decis în primă instanţă, la 7 februarie, că CEJ ar trebui să tranşeze în această problemă, decizie cu potenţiale urmări majore pentru un milion de cetăţeni britanici care au traversat Canalul Mânecii.
Însă în aprilie, în timpul unei audieri în apel, avocatul reprezentant al guvernului olandez, Erik Pijnacker Hordijk, a declarat "fără fundament" cauza lor juridică şi a cerut ca ea să nu fie admisă.
"În jur de 46.000 de britanici locuiesc în prezent în Olanda, nu există nicio probabilitate ca unul dintre reclamanţi să se confrunte cu riscul de a fi expulzat din ţară", a spus el.
Avocatul reclamanţilor, Christian Alberdingk Thijm, a declarat că "nu este exclus un demers la Curtea Supremă de Justiţie a Olandei (Hoge Raad) sau lansarea unei proceduri mai aprofundate în tribunaluri".
Pe acelasi subiect: