La scurt timp dupa ora locala 08.00 la Tokyo (joi, 23.00 GMT), lira sterlina a cazut la 1,1841 dolari, cel mai mic nivel din 1985, inainte de a se redresa usor spre 1,2470 dolari. Cateva ore mai tarziu ea evolua in jurul valorii de 1,26 dolari.

Ea a cedat teren si in fata euro care a atins in acelasi moment 94,15 penny, fata de 88,42 penny putin mai devreme, situatie nemaiintalnita de la inceputul lui 2009.

Lira sterlina s-a prabusit, vineri, cu peste 6% fata de dolar, in doar cateva minute minute, depreciere mai abrupta si decat cea din zilele imediat urmatoare votului pentru Brexit.

Banca Angliei a confirmat ca investigheaza modul “misterios” in care lira a pierdut din valoare peste noapte. Moneda britanica a recuperat ulterior 1,24% in raport cu dolarul.

Deprecierea semnificativa vine pe fondul declaratiilor legate de efectele Brexitului, care s-au facut in ultimele zile, in ambele tabere implicate.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat joi ca Uniunea Europeana trebuie sa ramana ferma in privinta pozitiei sale ca accesul la piata unica a blocului comunitar este legata de libera circulatie a persoanelor care urmeaza a fi negociata cu Marea Britanie. Ea a adaugat ca negocierile dintre UE si Marea Britanie nu vor fi usoare si a precizat ca este necesar sa se transmita clar ce tip de acces isi doreste fiecare dintre parti la piata celeilalte.

“Suntem gata sa legam accesul” Marii Britanii la piata unica pentru bunuri si servicii “de chestiunea respectarii celor patru libertati” de miscare in UE, a spus Angela Merkel, referindu-se la circulatia bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.

Aceasta pozitie nu e noua in sine, dar Angela Merkel a tinut sa o reafirme dupa un discurs fara concesii al premierului britanic Theresa May in chestiunea Brexitului. Lidera Partidului Conservator din Marea Britanie a sustinut un discurs in inchiderea congresului formatiunii aratandu-se ferma in special in privinta imigratiei, tema majora a referendumului din iunie privind iesirea tarii din UE. “Nu vom iesi din UE pentru a abandona din nou controlul imigratiei”, a spus Theresa May.

In acelasit imp, seful Executivului de la Londrea a dezaprobat conditionarea de catre unii oficiali europeni a accesului companiilor britanice pe piata unica europeana de garantarea acestui drept. “Stiu ca unii intreaba despre un compromis intre controlul imigratiei si comertul cu Europa. Dar acesta este un mod gresit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a iesi din Uniunea Europeana si a deveni o tara suverana, complet independenta. Asadar vom decide singuri cum vom controla imigratia. Si vom fi liberi sa ne decidem legile”, a subliniat May.

“Vreau ca acordul (cu UE) sa ilustreze o relatie matura, cooperanta, intre prieteni apropiati si aliati. Vreau ca el sa includa cooperarea in aplicarea legii si combaterea terorismului. Vreau sa implice comertul liber cu bunuri si servicii. Vreau sa ofere companiilor britanice cat mai multa libertate pe piata unica si la fel sa se intample aici cu companiile europene. Dar lasati-ma sa fiu clara: Nu parasim UE pentru a renunta din nou la controlul asupra imigratiei. Si nu plecam pentru a reveni la jurisdictia Curtii de Justitie a UE”, a insistat Theresa May.

Cu cateva zile inainte, sefa Executivului britanic, declarase, de asemena, ca Marea Britanie nu va implora in negocierile cu Uniunea Europeana pe tema Brexitului, ci va aborda discutiile ca un stat 'independent si suveran'.