Lectia nipona: in timp ce Europa si SUA se prabusesc, Japonia se ridica din daramaturi. Crestere industriala record pentru ultimii 50 de ani
Dupa ce au securizat reactoarele nucleare de la Fukushima, asupra carora erau atintiti ochii intregii lumi, japonezii au trecut la reconstruirea tarii. Iar niponii nu sunt egalati de nimeni cand vine vorba de seriozitate si de productivitatea muncii. Dupa ce o lume intreaga le-a plans de mila dupa cutremurul din 11 martie, urmat de tsunami, in ultima perioada economia Japoniei a inceput sa-si revina, intr-o lume care se prabuseste in fata crizei economice.
Productia industriala japoneza a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 50 de ani, pe primul loc situandu-se in producatorii de autoturisme, scrie Bloomberg.
Cresterea de 5,7% din luna mai, comparativ cu aprilie, este cea mai mare inregistrata din 1953, a anuntat ministrul nipon al comertului, depasind astfel estimarile analistilor, care vehiculau o crestere de 5,5%.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata de segmentul auto, gigantii de la Toyota si Nissan reluand productia la capacitate maxima. Dupa o crestere de 36%, in mai, producatorii estimeaa o temperare la 5,3% pentru luna in curs si 0,5%, in iulie.
“Cifrele arata ca industria auto este cel mai puternic motor de crestere economica in aceasta perioada”, a explicat, pentru Bloomberg, Hiroaki Muto, senior economist la Sumitomo Mitsui Asset Management Co. din Tokyo. “Cu toate acestea, efectele cutremurului inca se resimt, iar recuperearea se va afce in forma de V”, a mai spus Mitsui.
Cresterea in domeniul echipamentului de transport este cea mai mare din 1998, de cand exista date disponibile. Producatorii de autoturisme angajeaza muncitori temporari, acesta fiind principalul semnal ca economia isi revine dupa cutremurul din urma cu trei luni. Numai Toyota a anuntat ca va angaja 4.000 de salariati de la jumatatea lunii iulie, in conditiile in care se pregateste sa relanseze productia in octombrie.
“Recuperarea productiei s-a facut repede, acum suntem foarte aproape de nivelul normal dinainte de cutremur”, a explicat si seful Nissan, Carlos Ghosn.
Si totusi, nu toate domeniile de actictivitate au fost pe crestere. Comenzile de instalatii industriale au scazut pentru prima data in ultimele patru luni, in timp ce exporturile au cazut cu mai mult decat estimasera analistii.
“Este posibil ca industria usoara sa revina, pana la vara, la nivelul dinainte de cutremur, dar exista riscul sa se inregistreze o incetinire spre finalul anului”, a explicat Hiroshi Shiraishi, economist la BNP Paribas in Tokyo.
Analistii estimeaza ca economia Japoniei va scadea cu aproximativ 3% in trimestrul al doilea, urmand sa revina pe crestere in a doua parte a anului.
Pe acelasi subiect: