“Omul de la Davos”, ingrijorat de cresterea economica anemica si de datoriile de stat. Pesimismul, mai accentuat ca acum 12 luni
Invitatii reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, care va incepe miercuri la Davos, sunt ingrijorati in acest an de cresterea economica anemica, de tensiunile sociale tot mai vizibile, provocate de disparitatea veniturilor, si de datoriile guvernamnetale scapate de sub control.
Intalnirea de la Davos reuneste la inceputul fiecarui an cele mai importante figuri din politica, finante si business pentru cateva zile de discutii si distractie intr-una dintre cele mai exclusiviste statiuni alpine din Elvetia.
Forumul Economic Mondial efectueaza in fiecare an un sondaj in randul invitatilor pentru a identifica principalele motive de ingrijorare si asteptarile lor de la urmatorul an.
In acest an, sondajul arata ca liderii economiei si finantelor mondiale sunt mai pesimisti decat erau cu 12 luni in urma, potrivit CNN Money. Principalele motive de ingrijorare exprimate de respondenti se refera la cresterea economica, tensiunile sociale si volatilitatea de pe pietele emergente.
"Ne confruntam cu o noua realitate a socurilor si stagnarii prelungite a economiei globale, mai ales in cazul marilor economii, care trec printr-o perioada de austeritate", a declarat fondatorului Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.
Cei peste 1.000 de oameni de afaceri si experti intervievati de Forum considera ca principalele riscuri pentru economia globala sunt disparitatea veniturilor si datoriile guvernamentale nesustenabile.
Europa se lupta cu efectele crizei datoriilor de stat si cu somajul scapat de sub control, in timp ce Statele Unite se afla in fata unui nou impas politic privind ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar. Japonia se confrunta cu efectele ingrijoratoare ale imbatranirii populatiei, pe fondul unei datorii de stat care depaseste de peste doua ori productia interna, in timp ce cresterea anvergurii si influentei marilor economii emergente amplifica totodara riscurile presupuse de volatilitatea inerenta acestora.
Printre grijile mai putin urgente ale invitatilor de la Davos se numara cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si impactul schimbarilor climatice, probleme greu de abordat in vremuri mai putin prospere.
Pe acelasi subiect: