La patru ani dupa criza financiara, americanii si-au amortizat datoriile, iar creditarea a redevenit motor de crestere
Americanii au amortizat in mare parte datoriile excesive acumulate in perioada anterioara crizei mondiale si si-au revenit din punct de vedere financiar, iar creditarea este pe cale sa redevina un catalizator pentru cresterea economica in SUA, potrivit unei analize Bloomberg.
Dupa trei ani si jumatate de "revenire" din cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune, americanii au reusit, intr-un tarziu, sa-si regaseasca echilibrul financiar, reiese din datele Rezervei Federale, citate de Bloomberg.
Datoria gospodariilor ca procent din venitul discretionar a scazut in trimestrul al doilea al acestui an la 113%, fata de maximul de 134% atins in 2007, inainte ca cea mai mare economie a lumii sa intre in recesiune.
Totodata, platile in contul datoriilor raportate la venitul discretionar au atins minimul ultimilor 18 ani, iar rata de "delincventa" in randul posesorilor de carduri de credit a scazut la cel mia redus nivel de la finele lui 2008.
"Procesul de dezintermediere la nivel de gospodarii a luat sfarsit, in mare masura. Creditarea ar trebui sa treaca in curand de la statutul de frana pentru economie la cel de motor de crestere", comenteaza pentru Bloomberg Mark Zandi, economist sef la Moody's Analytics.
Zandi estimeaza ca PIB-ul Statelor Unite va creste anul viitor cu 2,1%, fata de un avans de 2,2% in acest an, dupa ce Congresul va activa o parte dintre masurile de cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli pregatite pentru inceptuul lui 2013.
Astfel, sectorul privat va creste cu 3,6% anul viitor, fata de 3,1% in 2012, potrivit estimarilor analistului Moody's.
Cel mai mult de castigat vor avea companiile de servicii financiare, precum bancile, asiguratorii si administratorii de investitii. Actiunile producatorilor auto vor inregistra de asemenea cresteri deoarece consumatorii vor fi mai deschisi fata de achizitionarea unui automobil pe datorie, potrivit unui analist de la Barclays.
Imbunatatirea situatiei financiare a populatiei se vede si in preturile actiunilor - indicele S&P 500 al bursei de la New York a avansat cu 111% de la minimul atins in martie 2009 - cat si in preturile locuintelor, care au inregistrat in trimestrul al doilea cea mai abrupta crestere din ultimii sase ani.
Numarul prescrierilor de ipoteci din SUA a scazut cu 16% in septembrie fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la cel mai redus nivel din 2007, potrivit companiei RealtyTrac, unul dintre cei mai mari brokeri americani de proprietati executate silit.
Asociatia constructorilor de locuinte anticipeaza ca numarul proiectelor incepute anul viitor va creste la nivel national la 900.000, de la 750.000 in acest an, de asemenea datorita relansarii creditarii.
Mai multe despre:
#criza financiara#economia SUA
Pe acelasi subiect: