Kurzii din Irak și din Siria vor să obțină independența. Turcia atrage atenția asupra izbucnirii unui nou război civil în regiune
Kurdistanul irakian
Refrendumul pentru independență pe care kurzii din Irak vor să-l organizeze luna viitoare încalcă constituția țării și va destabiliza regiunea, atrage atenția un purtător de cuvânt al Guvernului de la Ankara, scrie Reuters.
Minoritatea kurdă din Irak a anunțat că va merge mai departe cu oganizarea referendumului pentru independență, pe 25 septembrie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de vecinii Irakului, care au de asemenea minorități mari de kurzi la granite și a cererii SUA de amânare a consultării populare.
Referendumul pe tema independenţei Kurdistanului irakian ar putea să conducă la un ”război civil” în Irak, a avertizat și ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.
În Irakul care se confruntă cu numeroase probleme, ”un referendum de independenţă nu va face decât să agraveze situaţia”, a apreciat Cavusoglu, întrebat în acest sens de postul public turc de televiziune TRT. ”Acest lucru poate duce până la un război civil”, a subliniat el.
Ankara a catalogat cu regularitate acest proiect de referendum drept o ”eroare” şi o ”ameninţare” la adresa integrităţii teritoriale a Irakului.
În pofida bunelor relaţii pe care le întreţine cu liderul kurd irakian Massoud Barzani, Turcia, care se confruntă pe teritoriul său cu un conflict cu gruparea PKK, considerată teroristă de către Ankara, și soldat cu peste 40.000 de morţi începând din 1984 încoace, se opune ferm oricărei înfiinţări a unui stat kurd la frontiera sa.
Turcia a lansat în acest sens o operaţiune militară, în august 2016, în nordul Siriei, cu scopul de a-i respinge pe jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic, dar şi de a-i împiedica pe kurzii sirieni să unească teritoriile pe care le controlează în această regiune, devastată de un război civil.
În Siria, unde președintele Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra mai multor zone ale țării, luptătorii kurzi dețin un teritoriu întins de la granița cu Turcia, iar administrația kurdă din zonă planuiește să organizeze alegeri luna viitoare, mișcare pe care Damascul a catalogat-o la fiind “o glumă”.
Departamentul de Stat american a susținut, de asemenea, că este îngrijorat că referendumul din nordul Irakului ar putea distrage atenția de la “priorități mai urgente”, cum ar fi lupta cu gruparea teroristă Stat Islamic.
Pe acelasi subiect: