Juncker: "Au fost indeplinite conditiile ca zona euro sa aprobe al doilea program pentru Grecia"
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat astazi ca au fost indeplinite conditiile ca zona euro sa isi dea acordul final pentru al doilea program de sustinere a Greciei, de 130 miliarde de euro. Acesta a cerut FMI sa aiba o contributie importanta la finantare.
Juncker a salutat reusita planului de reducere a datoriilor Greciei catre creditorii privati, "care va avea o contributie importanta la imbunatatirea sustenabilitatii datoriilor Greciei", se arata intr-un comunicat emis la incheierea unei teleconferinte a ministrilor de Finante din zona euro, scrie AFP.
Juncker a apreciat in mod special evaluarea detaliata facuta de troica formata de creditorii publici ai Greciei, respectiv Banca Centrala Europeana (BCE), Comisia Europeana si FMI, potrivit careia autoritatile elene au indeplinit intr-o maniera satisfacatoare toate conditiile prealabile cerute de partenerii lor pentru obtinerea sprijinului financiar.
"Eurogroup considera ca sunt indeplinite conditiile pentru lansarea procedurilor nationale necesare aprobarii finale a contributiei zonei euro pentru finantarea celui de-al doilea plan de ajutor", potrivit comunicatului. Juncker a cerut totodata FMI sa "aiba o contributie importanta" la programul de sprijin de 130 de miliarde de euro.
Board-ul FMI urmeaza sa se reuneasca pe 15 martie pentru a lua o decizie. Juncker a confirmat totodata ca Grecia va activa clauza impactului colectiv, prin care creditorii privati care nu au acceptat schimbul de obligatiuni vor fi obligati sa participe.
Dupa mai multe luni de negocieri internationale dificile, guvernul grec a anuntat vineri ca 83,5% dintre creditori privati au acceptat schimbul de obligatiuni, care va injumatati practic datoriile de 206 miliarde de euro catre acestia.
Operatiunea, cea mai ampla restructurare de datorii suverane efectuata vreodata, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB pana in 2020, fata de nivelul actual de 160% din PIB.
Lagarde pastreaza tacerea in privinta contributiei FMI la al doilea program de sprijin al Greciei
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat astazi restructurarea datoriilor Greciei, acceptata de marea majoritate a creditorilor privati, dar a pastrat tacerea in privinta contributiei institutiei la al doilea program de sustinere, de 130 de miliarde de euro, transmite AFP.
"Salutam cooperarea sectorului privat care a participat la oferta de schimb de obligatiuni a autoritatilor elene", a afirmat Lagarde intr-un comunicat.
Ea a aratat ca este o etapa importata, care va reduce spectaculos nevoia de finantare a Greciei pe termen mediu si va contribui la sustenabilitatea datoriilor. "Sustinerea sectorului privat este o componenta esentiala a contributiei tuturor partilor la readucerea Greciei la crestere si stabilitate financiara", a spus Lagarde.
FMI considera ca reusita operatiunii este o conditie indispensabila pentru acordarea unui nou imprumut Greciei, dupa cel de 30 de miliarde de euro aprobat in mai 2010. Primul program de sustinere a Greciei a fost in valoare totala de 110 miliarde de euro.
Board-ul FMI va discuta contributia institutiei la al doilea program international de sustinere de 130 de miliarde de euro pe 15 martie.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a indicat in februarie ca FMI ar putea aproba un imprumut de 23 de miliarde de euro Greciei, din care 10 miliarde de euro din programul anterior si 13 miliarde de euro finantare suplimentara.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a cerut vineri, intr-un comunicat, ca FMI sa aiba "o contributie importanta" la noul program de sustinere a Greciei, dar nu a precizat la ce suma se asteapta.
Dupa mai multe luni de negocieri internationale dificile, guvernul grec a anuntat vineri ca 83,5% dintre creditori privati au acceptat schimbul de obligatiuni, care va injumatati practic datoriile de 206 miliarde de euro catre acestia.
Operatiunea, cea mai ampla restructurare de datorii suverane efectuata vreodata, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB pana in 2020, fata de nivelul actual de 160% din PIB. Lagarde a avertizat joi seara ca europenii mai au inca de munca daca vor ca Grecia sa ramana un caz izolat.
Ea a mentionat cresterea economica scazuta din zona euro, in timp ce datoriile unor state sunt prea ridicate, fiind in interesul europenilor sa aiba instrumentele de oprire a contagiunii crizei.