John McAfee a fost arestat în Spania şi aşteaptă să fie extrădat în Statele Unite, unde a fost acuzat de fraudă şi evaziunie fiscală.

Guvernul american spune că John McAfee a primit peste 23 de milioane de dolari în monede virtuale pentru promovarea unor astfel de valute, fără a declara acest lucru. Milionarul american ar fi evitat să plătească taxele aferente, conform acuzatorilor, scrie News.ro.

Acuzaţiile îl vizează strict pe John McAfee şi nu sunt legate în niciun fel de producătorul soluţiilor de securitate care-i poartă numele.

În total, McAfee este vizat de 10 capete de acuzare. 5 acuzaţii sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte 5 sunt pentru “eşecul intenţionat de a depune o declaraţie fiscală”, iar pedeapsa maximă în cazul fiecăreia este de 1 an de închisoare.

Conform procurorilor, McAfee ar fi promovat în mod fraudulos ICO-urile mai multor monede virtuale în perioada 2017 - 2018. În schimb, McAfee a primit 11,6 milioane de dolari în Bitcoin şi Etherium, plus alte 11,5 milioane de dolari suplimentare în aceleaşi monede.

ICO-urile au fost promovate de John McAfee pe Twitter, iar procurorii îl acuză pe acesta că a ascuns faptul că postările în cauză ar fi, în realitate, publicitate şi că este plătit pentru acest lucru.

Vizat de procurori este şi Jimmy Watson, bodyguard-ul lui John McAfee, pentru transferul şi conversia monedelor virtuale care constituiau plata pentru antreprenorul american.

McAfee spune că are 47 de copii și a fost anchetat pentru crimă, în 2012

John McAfee are un istoric lung de probleme cu autoritățile americane și în ultimii ani a locuit pe yahtul său în portul Havana, pentru a evita arestarea. Anul trecut, creatorul antivirusului McAfee a acordat un interviu la bordul yachtului în care a apreciat confidenţialitatea dată de monedele digitale.

El a mai spus că impozitul pe venit este ilegal şi și-a anunțat intenţia să candideze, din Cuba, la preşedinţia SUA din partea Partidului Libertarian.

În interviu, controversatul expert în securitate cibernetică afirma că poate ajuta Cuba să evite sancţiunile americane prin crearea unei criptomonede.

Ar fi uşor de ocolit emabrgoul guvernului american prin utilizarea unui sistem inteligent de monedă. Aşa că am făcut o ofertă oficială de a-i ajuta, gratuit...prin intermediul unui canal privat, pe Twitter”, a spus McAfee, în vârstă de 74 de ani.

Ţările sancţionate de SUA, cum sunt Iranul şi Venezuela, au analizat ideea de a folosi o monedă digitală în relaţiile comerciale, dar fără să facă ceva concret.

”Nu poţi doar să creezi o monedă şi să aştepţi să zboare. Trebuie să o bazezi pe o tehnologie blockchain adecvată, trebuie să o structurezi astfel încât să răspundă nevilor specifice ale unei ţări sau ale unei situaţii economice”, a spus McAfee. ”În lume există probabil mai puţin de 10 oameni care ştiu cum să facă asta. Iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei”, a mai afirmat acesta.

Din motive ideologice, McAfee, care a înființat Partidul Libertarian, nu a mai plătit taxe de nouă ani şi a fost pus sub acuzare. Pentru a evita să fie judecat, McAfee a plecat din Statele Unite în Bahamas, iar apoi în Cuba.

McAfee are un trecut controversat. A fugit anterior din Belize, unde trăia de mai mulţi ani, după ce poliţia l-a căutat, în 2012, pentru a-l interoga în legătură cu moartea unui vecin. A cunoscut-o pe soţia lui atunci când aceasta l-a abordat ca prostituată, în timp ce el se ascundea de autorităţi, iar anul trecut a afirmat pe Twitter că este tatăl a 47 de copii.